Udvostručenje zloćudnih prijetnji za Android

aappsPrema podacima tvrtke Lookout, specijalizirane za mobilnu sigurnost, za vlasnike uređaja temeljenih na Androidu sada je 2,5 puta veća mogućnost zaraze zloćudnim softverom nego je to bilo prije šest mjeseci.

Ove brojke temeljene su na podacima prikupljenim od Lookoutovih korisnika mobilnih uređaja temeljenih na Androidu, no ne i na iPhoneu, iako u Lookoutu ističu kako je za očekivati da su rezultati približno isti. U Lookoutu navode kako korisnici mobilnih uređaja imaju 30% šansi da kliknu na link s zloćudnim sadržajem, a ta je brojka tako visoka jer su korisnici izloženi istim prijetnjama kao i na klasičnim računalima. Naime, mobilni uređaji se sve više koriste za upravljanje elektroničkom poštom i pristupanje društvenim mrežama, te su stoga izloženi i istim prijetnjama kao i na klasičnim računalima. Iako su brojne prijetnje namijenjene računalima vezane uz operativni sustav i preglednik Interneta, mnoštvo je i onih koje su jednako opasne i na mobilnim uređajima, poput phishing napada putem kojih se korisnici usmjeravaju na lažirane stranice banaka i drugih “povjerljivih” institucija.
Prema Lokoutovim procjenama, približno 500.000 korisnika uređaja temeljenih na Androidu u prvoj polovici ove godine bilo je izloženo zloćudnom softveru. Također se ističe kako je broj otkrivenih zloćudnih aplikacija porastao sa 80 u siječnju na 400 u lipnju. Lokout je ove podatke prikupio analizirajući 700.000 aplikacija za Android i Appleov iOS i 10 milijuna uređaja temeljenih na Androidu širom svijeta.
Autori zloćudnog softvera najčešće koriste legitimne aplikacije koje “prepakiraju”, odnosno u njih ubace zloćudni kod, i zatim ih distribuiraju putem Android Marketa. Dvije najčešće takve zloćudne prijetnje su DroidDream, za kojeg se vjeruje kako se distribuira putem 80 različitih aplikacija, te GGTracker.
U Lookout posebno naglašavaju kako autori zloćudnog softvera početno često distribuiraju potpuno “čistu” aplikaciju, te tek kad se baza korisnika dovoljno poveća distribuiraju “nadogradnju” u kojoj je i zloćudni softver.
Stoga se korisnicima savjetuje da presnimavaju aplikacije samo iz provjerenih izvora, paze na koje adrese koje otvaraj u pregledniku, te posebnu pozornost obrate na svako neobično ponašanje telefona koje bi moglo indicirati zarazu zloćudnim softverom.