Udruženje “Zlatni Čokanj” Zenica organizuje Peti međunarodni festival jakih alkoholnih pića i likera

Udruženja “Zlatni Čokanj”Zenica organizuje Peti međunarodni festival jakih alkoholnih pića i likera „Zlatni Čokanj 2023.“

Manifestacija, koja je postala tradicionalna, održati će se u Zenici 18. februara 2023. godine. na adresi Sokolski dom – Staro pozorište, Branislava Nušića I Zenica, a pod pokroviteljstvom SPKD Prosvjeta Zenica i HKD Napredak Zenica.

Udruženje Zlatni Čokanj je nastalo u Zenici 2019. godine sa ciljem razvoja lokalnog poduzetništva kroz poljoprivredu.

Vizija Udruženja je da kroz lokalni razvoj poljoprivrede koji obuhvata veliki broj malih proizvođača budu održivi i tržištu ponude kvalitetne domaće proizvode čime korisnik dobija vrhunski proizvod, a proizvođač plasman na tržištu.

Poticanjem malih proizvođača i stvaranje zatvorenog kruga u kojem je proizvođač samoodrživ, pri tome krajnjem korisniku nudeći kvalitetan proizvod može se očekivati razvoj sela, ekološki prihvatljiv uzgoj domaćih proizvoda.

Na prvom festivalu koji je bio skromnog karaktera je bilo 25 takmičara i 57 uzoraka, i bio je lokalnog karaktera. Već naredne godine Udruženje je organizovalo drugi po redu festival na kojem se prijavilo 55 takmičara sa 180 uoraka.

Godine 2021. Udruženje je organizovalo treći po redu festival na koji se prijavilo 122 takmičara i 350 uzoraka čime je festival postao međunarodnog karaktera.

Uzorci za festival stizali su iz cijele Bosne i Hercegovine potom Srbije, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore.

Četvrti festival po redu je održan 2022. godine gdje je Udruženje sa tim festivalom preteklo sve brojke prethodnih festivala, prijavljeno je 201 takmičara sa 454 uzorka. Na festival su prijavljeni proizvodi iz 127 gradova što je doista impozantan broj. Također, na festivalu je osvojeno 175 zlatnih medalja 230 srebrenih i 35 bronzanih.

Ove godine Udruženje slavi 5.godinu festivala, jedan mali jubilej. Za predstojeći festival oboreni su svi prethodni rekordi festivala gdje su dobili uzorke od 277 takmičara i rekordnih 626 uzoraka iz 148 gradova i 11 država svijeta. Na festivalu je osvojeno 300 zlatnih medalja 272 srebrenih i 48 bronzanih.

Na dan Festivala svi zainteresovani će imati priliku probati uzorke od izlagača koji će svoje proizvode prestaviti na festivalu, a sve će biti popraćeno bogatom gastronomskom ponudom zeničkog kraja i okoline kao i prigodnim kulturno-zabavnim programom.

Osim izložbenog dijela Festival ima i takmičarski dio u okviru kojeg će predsjednik udruženja Zlatni Čokanj proglasiti najuspješnije takmičare i dodijeliti zaslužena priznanja.