Udruge proistekle iz Domovinskog rata HVO HB obilježile godišnjicu početka agresije Armije BiH na Vitez i krvavog rata

Dostojanstveno je danas, sukladno zabrani okupljanja većeg broja osoba na jednom mjestu, u Vitezu obilježena dvadesetsedma godišnjica početka krvavog muslimansko-hrvatskog rata u Vitezu, a nešto kasnije u cijeloj Lašvanskoj Dolini.

Naime, u organizaciji koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata HVO općine Vitez danas je, 16. travnja 2020. godine, obilježena obljetnica početka agresije Armije BiH na općinu Vitez.

Predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata HVO-a, tim su povodom položili cvijeće i upalili svijeće uz spomen-križ podignut na ulazu u groblje Topala.

Krvavi međunacionalni rat koji je poče u ranim jutarnjim satima 16. travnja 1993. godine, trajao je 316 dana, sve do potpisa Vašingtonskog sporazuma a cijelo to vrijeme Vitez i Lašvanska dolina, s više od 60 tisuća Hrvata, bili su u potpunoj blokadi opkoljeni i stalno napadani od višestruko brojnijih muslimanskih snaga u čijim su se redovima borili i „Alahovi ratnici“ – krvoločni mudžahedini, pristigli iz arapskih zemalja..

Obranu Lašvanske doline, nadljudskim naporima, Hrvati su platili s blizu dvije tisuće poginulih, dok su samo u obrani Viteza poginula 653 branitelja i civila, među kojima je bilo više desetaka djece, žena i staraca. Samo u obrani Viteza ranjeno je više od dvije tisuće branitelja, 645 ih je sa statusom invalida, ostalo je 328 udovica, 451 dijete bez jednog ili oba roditelja. Ostala je prava pustoš u gradovima i selima Lašvanske doline, u dušama i srcima preživjelih

No, tog dana i narednog 17. travnja, pripadnici HVO-a počinili su teški zločin u Ahmićima, o čemu smo već pisali u prethodnoj vijesti, kada je u snažnim napadima, na ovo strateški važno selo, poginulo i ubijeno više od stotinu civila – djece, žena i staraca – ali i vojnika. Selo je srušeno i popaljeno..