Udruga Zora organizirala “Put nade” od Nove Bile do spomen obilježja na Ovnaku

U sklopu obilježavanja Dana stradavanja Hrvata općine Travnik, dana 8. lipnja 2015. godine, Udruga „Zora“ je organizirala pješački pohod pod nazivom „Put nade“ priopćeno je iz Udruge Zora.

Putom nade prošla je grupa od 60-ak pješaka sastavljenih od učesnika tih strašnih događaja iz 1993. godine, mladih župe Brajkovići i naših prijatelja iz okolnih župa. Prošli su Cestom spasa koja je u ove naše krajeve stigla u proljeće 1992., a kojom smo 1993. prošli i tada je ta cesta predstavljala Put nade, nade u očuvanje golog života koji su htjeli da nam oduzmu kao što su oduzeli i naša ognjišta na kojima smo se nalazili više stoljeća kazali su iz Udruge Zora.

Danas, Put nade je i put kojim se treba i mora koračati da se ne zaboravi svoje ognjište a napose da se ne dozvoli da padnu u zaborav i 132 žrtve (vojne i civilne) koje je ova Župa pretrpjela od posljedica proteklog rata te ukupno 427 hrvatskih branitelja i 124 civila koji su stradali na općini Travnik.

Ujedno to je bila prigoda da učesnici tih nemilih događaja prenesu svoja sjećanja i impresije nakon 22 godine i da toj omladini utkaju duh ‘Rvaćana koji nikada nisu klonuli i koji su uvijek znali koračati uspravno i ne zastajati pred preprekama nego nakon svakog pada ponovno se podići i krenuti naprijed.

Danas smo se sjetili svih onih koji su dali svoj život u tim događajima, zato što se kroz ta događanja očitovalo nešto veliko a to je njihova ljubav za svog bližnjeg, za svoje selo, za svoju Župu, za svoju Domovinu. I ovo sveto tlo na kojem smo bili nam daje snagu da ne zaboravimo njihovu ljubav izraženu kroz patnju nego da je nosimo sa sobom, ugradimo je u svoju memoriju kao što su se prvi kršćani okupljali na mjestima svojih stradalnika i čuvali uspomenu na veličinu njihova stradavanja stoji u priopćenju.

Veliki broj okupljenih vjernika daje nadu da se to nikada neće dogoditi a na nama svima je da čuvamo sjećanje i prenosimo mladima sve strahote stradavanja ali ne zato da ih zarobimo u prošlosti, nego upravo suprotno – da bi mogli nastaviti u svojoj budućnosti. Ovim putem članovi Udruge Zora zahvaljuju se svima koji su na bilo koji način podržali navedenu aktivnosti.

Prethodni članakU Vitezu održana 8. međunarodna smotra folklora
Sljedeći članakNe propustite FIBA Streetball turnir u Vitezu ovog vikenda