Udruga “Osmijeh”: Podijeljena radost dvostruko je veća

Već skoro tri godine, s mnogo poteškoća, problema, zakonskih nedorečenosti, no ipak uspješnom djeluje i bori se novotravnička Udruga roditelja, prijatelja i građana za pomoć osobama s poteškoćama u razvoju, simboličkog naziva „Osmijeh”.

Udruga okuplja čak 200 osoba s poteškoćama u razvoju, a riječ je o osobama koje, iz raznoraznih razloga, nemaju uvjete za smještaj u odgovarajuću rehabilitacijsku ustanovu ili bar u onu s dnevnim rehabilitacijskim boravkom. I sva skrb i briga za te osobe pada na obitelj, u nekim slučajevima i na druge skrbnike, a Udruga je tu, osnovana s ciljem da pomogne takvim osobama i njihovim skrbnicima, bar onim materijalno najugroženijim. Velikim trudom i zalaganjem članova Udruge to im i uspijeva, što na neki način potvrđuju i nova učlanjenja takvih osoba, njihovih skrbnika, te stalna pomoć volontera, karitativnih udruga, pojedinih institucija, gospodarstvenika, pojedinaca. A pomoć osobama s poteškoćama u razvoju i njihovim skrbnicima je skromna, raznolika, sukladna mogućnostima i dobroti onih koji mogu i hoće pomoći.

Obitelji osoba s poteškoćama u razvoju, ili pak njihovi skrbnici, kako kažu, pomoć je potrebna, materijalna prije svega, ali ništa manje nije važna i spoznaja da nisu sami, napušteni, zaboravljeni. Jer, topla ljudska riječ ima snagu ohrabrenja za skrbnike ali i važne elemente terapije za osobe s poteškoćama u razvoju, koje daju vidljive efekte. A takav vid terapije, druženje osoba s poteškoćama u razvoju, njihovih skrbnika, članova Udruge, volontera, donatora…, bio je organizirani izlet na turističko-rekreacijsko središte Rostovo (između Novog Travnika i Bugojna) smještenog na nadmorskoj visini od skoro tisuću metara. Za sve sudionike, a bilo ih je ukupno više od 150, bio je to, tvrde, posebno lijep i ugodan dan, a za mnoge i spoznaja kako je, ponekad, potrebno samo malo dati, darivati, pokloniti, da bi netko drugi bio zadovoljan, sretan. A kažu, sretan je i onaj tko daje. Jer, podijeljena radost dvostruko je veća.

Predsjednik Skupštine Udruge roditelja, prijatelja i građana za pomoć osobama s poteškoćama u razvoju „Osmijeh” je Semir Perenda. Skupština ima 30 članova, a njih 20 su roditelji ili pak članovi uže obitelji osoba s poteškoćama u razvoju, kao i svih pet članova Upravnog odbora čiji je predsjednik Luka Ilinković.

Zvonimir Čilić / VL

osmijeh1osmijeh3osmijeh4