Udruga ”Most Vitez” radi na implementaciji projekta „Izgradimo Most u Vitezu“

UG Most

UG ”Most Vitez” trenutno radi na implementaciji projekta „Izgradimo Most u Vitezu“, koji se provodi u suradnji s Asocijacijom XY, a u okviru “Projekta mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini”, kojega financira Vlada Švicarske Konfederacije.

Projekat je počeo u mjesecu svibnju i trajat će do kraja prosinca tekuće godine.

To je veoma opsežan projekat koji obuhvaća više različitih aktivnosti, a jedan od glavnih ciljeva projekta je borba protiv stigme i diskriminacije osoba s mentalnim poteškoćama. Jedna od aktivnosti koje se trenutno provode je održavanje kreativnih radionica sa novim članovima udruženja kao i sa školskom djecom. U vođenju ovih radionica članovi udruženja pomažu profesionalnim voditeljima radionica, a radi se prvenstveno o izrađivanju ukrasnih predmeta dekupaž tehnikom, kao i drugim kreativnim načinima izražavanja i stvaranja.

U protekle dvije subote (22.7. i 29.7.) održane su kreativne radionice s djecom školskog i predškolskog uzrasta u galeriji Gradske knjižnice Vitez, koju je Općina Vitez ustupila Udruženju na korištenje za vrijeme trajanja projekta.

Djeca su kroz druženje sa članovima udruženja “Most” naučila neke nove tehnike izrade ukrasnih predmeta te pokazala visoku razinu kreativnosti i motivacije. Bilo je to zabavno i korisno iskustvo, kako za mališane, tako i za članove udruženja, a ono što je najvažnije jest da je uspostavljen odnos prijateljstva i povjerenja te da su se svi dobro zabavili i nešto korisno naučili.

Još jedna aktivnost koja se provodi kroz projekat „Izgradimo Most u Vitezu“ je informatička edukacija članova udruženja. Radi se o osnovnom tečaju informatike koji se provodi u Centru za edukaciju građana ABF Busovača u Busovači. Edukacija je počela početkom mjeseca srpnja i trajat će do kraja mjeseca kolovoza nakon čega će članovi udruženja biti osposobljeni za osnovni rad na računalu, odnosno. moći će aktivnije sudjelovati u raznim aktivnostima, projektnim prijedlozima i slično.

Bitno je napomenuti da se sve ove aktivnosti provode uz pomoć i podršku profesionalaca iz Centra za mentalno zdravlje (CMZ) Vitez, s kojim Udruženje ima odličnu suradnju.

Ništa manje važna je i podrška Općine Vitez, koja rad Udruženja podržava na razne načine, od ustupanja prostora za održavanje kreativnih radionica, do medijske popraćenosti, kao i pri dodjeli nepovratnih sredstava za nabavku potrebne opreme. Naime, u mjesecu srpnju ove godine Udruženju su putem Javnog poziva za nevladin sektor iz proračuna Općine Vitez dodijeljena bespovratna sredstva za nabavku stolnog računala.
Početkom jeseni u planu je održavanje i niza okruglih stolova, na kojima će različiti stručnjaci iz područja mentalnog zdravlja održavati predavanja članovima udruženja, članovima njihovih obitelji, kao i izabranoj grupi srednjoškolaca, a cilj ovih edukacija je inkluzija korisnika, povećanje razumijevanja i osjetljivosti prema osobama sa mentalnim problemima, destigmatizacija, kao i poticanje mladih na volonterski rad u Udruženju.
Ovom prilikom iz Udruženja pozivaju sve zainteresirane sugrađane, u prvom redu osobe sa mentalnim poteškoćama, kao i njihove obitelji, da se prijave za sudjelovanje u kreativnim radionicama, koje Udruženje Most održava u sklopu projekta “Izgradimo Most u Vitezu” na brojeve telefona: 063/017-469 ili 062 613-200.

Iz Mosta poručuju: Dođite da zajedno izgradimo most ljubavi i prijateljstva!