Udruga “Mladi Romi” iz Viteza svečano obilježila Đurđevdan

U organizaciji Udruženja „Mladi Romi“, u Vitezu je u utorak, u povodu romskog praznika Đurđevdana, održano više prigodnih manifestacija, kao i zanimljiv Okrugli stol s temom „Izazovi i prepreke s kojim se mladi Romi susreću već na prvim koracima svog životnog puta“.
O toj zanimljivoj, i mnogima poučnoj temi, o položaju Roma u društvu, s posebnim akcentom na Vitez koji je na tom planu napravio značajne pozitivne iskorake u odnosu na mnoge druge sredine u BiH, ali još uvijek nedovoljne, govorili su predsjednica Udruženja, Aldina Fafulović, dopredsjednik Emit Čangalović, te Saša Denić, član Udruženja Mladi Romi.

U Vitezu živi 125 romskih obitelji s preko 600 članova uglavnom u naseljima Sofa i Očice, Osnovnu školu pohađa  85.-toro djece, 12.-toro srednju školu, a dvoje mladih Roma su studenti. Romi srednjoškolci imaju općinske mjesečne stipendije u iznosu od 30 KM, te još nekolicina osnovaca najslabijeg imovnog stanja u iznosu  od po 20 KM, dok svi osnovci Romi imaju besplatnu školsku užinu.

Ukazali su izlagači kako je položaj Roma i problemi s kojim se u svakodnevnici susreću, težak, daleko teži nego većine građana hrvatske ili bošnjačke nacionalnosti, te kako često, zato što su Romi, za njih ne vrijede ni božja, ni ljudska,  niti zakonska načela. „Djelomično smo i sami krivi za to. Živimo u začaranom krugu s pogrešnom filozofijom kako sam „siromašan jer sam neobrazovan, a neobrazovan sam jer sam siromašan“, kazao je ovom prilikom, Saša Denić naglašavajući kako se Romi za sve moraju boriti i sami izboriti. Jer, njima nitko, nigdje i nikada ništa neće „servirati na pladnju“. A na neki način potvrda toga je i nedolazak pozvanih iz općinskih  i županijskih struktura vlasti, iz Centra za socijalnu skrb…! No, pozivu su se odazvali općinski vijećnik, Željko Topalović Berija, predstavnica OESS-a iz Ureda u Travniku, Nikolina Tomas, i predstavnik njemačke fondacije Učenici pomažu život (SHL), Dino Poljarević.

U povodu Đurđevdana koji je čak vjekovima slavljen i značio je proljetni pokret romskih čergi u potragu za boljim i sretnijim životom, a sada je za većinu Roma, tek lijepo povijesno sjećanje, član Udruženja Aldin Fafulović, u OŠ Vitez postavio je izložbu svojih fotografija „Običaji i život Roma“ u Vitezu i na širem srednjobosanskom području. Uz Okrugli stol i spomenutu izložbu, u utorak u večernjim satima Članovi  KUD-a  „Mladi Romi“,  u Hrvatskom su domu organizirali  kulturno-zabavnu večer koja je nosila naziv: „Od čerge do kulture“.

Zvonimir Čilić

Prethodni članakBačena eksplozivna naprava ispred kuće u Dubravici kod Viteza
Sljedeći članakZapočelo postavljanje sjedalica na Gradskom stadionu u Vitezu