UDiTB FBiH: “Transplantacija treba biti kontinuitet, a ne incident!”

Na inicijativu i zahtjev Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika F BiH, Federalno ministarstvo zdravstva i Centar za trasplantacijsku medicinu, jučer su organizirali sastanak kojem su nazočili predstavnici UKC Tuzla na čelu s v.d. direktora bolnice, predstavnici KCUS, predstavnica ZZOiRO F BiH, Donorske mreže u BiH, Centra za trasplantacijsku medicinu te predsjednik i dopredsjednica UDiTB F BiH.

Jedina točka dnevnog reda je bila TRANSPLANTACIJA (TX). Nakon što je direktorica Centra za TX medicinu dr. Pavlović otvorila sastanak, predsjednik UDiTB FBiH, Tomislav Žuljević, nazočne je upoznao s aktivnostima koje je ova Udruga poduzela do sada kako bi došlo do većeg broja TX u F BiH te zatražio da se hitno krene u novi početak transplantacijskog procesa u F BiH.

Na temelju daljnje diskusije moglo se zaključiti da je UKC Tuzla jako blizu ponovnog pokretanja transplantacija što nas jako veseli. S obzirom da iz KCUS nisu nazočili oni koji odlučuju o TX, na sastanku se nije ni mogao dobiti odgovor hoće li uskoro ovaj klinički centar početi s presađivanjem organa. Međutim, obznanjeno je da i oni imaju sve uvjete neophodne da se rade žive srodne i nesrodne TX.

Predstavnica ZZOiRO je rekla da će sve transplantacije, koliko ih god bude urađeno u F BiH, biti odmah plaćene kliničkim centrima i da financije po tom pitanju nikada nisu bile problem.

Predstavnici UDiTB FBiH naglasili su da su pacijenti ogorčeni, razočarani i ljuti i da bi ta ljutnja, ako uskoro ne dođe do prvih TX, mogla preći u bunt. “Sastankom smo djelomično zadovoljni, ali ne prezadovoljni. Prezadovoljni ćemo biti onda kada u F BiH TRANSPLANTACIJA BUDE KONTINUITET A NE INCIDENT”, priopćili su iz UDiTB FBiH.