UDiTB FBIH imali jako dobar i konstruktivan sastanak u UKC Tuzla

Danas su predstavnici UDiTB FBIH imali jako dobar i konstruktivan sastanak u UKC Tuzla. Hvala upravi kliničkog centra i liječnicima na razumjevanju i želji da se stvari pokrenu sa mrtve točke.Za pacijente koji čekaju ima nade. Predstavnici udruženja dijaliziranih i transplantiranih pacijenata FBiH i TK održali su sastanak sa predstavnicima Uprave UKC TUZLA i ljekarima koji su direktno uključeni u proces transplantacije organa.

Povod sastanka je bilo pismo koje je Federalno udruženje uputilo svim relevantnim institucijama zbog zastoja u obavljanju transplantacija. Inicijator sastanka bio je načelnik Interne klinike UKC-a Tuzla prof. Dr Nermin Salkić, a osim njega, sastanku su prisustvovali i prof. Dr Lejla Osmančević medicinska direktorica, dr Šefik Hasukić direktor za naučno-istraživački rad, prof. dr Mirna Alečković šefica Odjela za transplantacije na Odjeljenju za nefrologiju, prof. Dr Jasmina Smajić načelnica Klinike za reanimaciju i anesteziju, te dr Nerhela Mujačić transplant koordinator.

Predstavnici Udruge/Udruženja na sastanku su bili Eldina Softić, Rasim Halilčević i Tomislav Žuljević.

Sastanak je bio izuzetno konstruktivan. Izraženo je nezadovoljstvo zbog zastoju u transplantacijama izazvano pandemijom korona virusa. Kako je rečeno, na UKC Tuzla u maju se planiraju dvije transplantacije bubrega sa živih donora, a onda namjeravaju svaki naredni mjesec obaviti po jednu takvu transplantaciju, naravno ukoliko to budu uvjeti dozvoljavali.