Učitelji i nastavnici u cijeloj FBiH u srijedu će obustaviti nastavu na 30 minuta

Prosvjetni radnici u vrtićima, osnovnim i srednjim školama na području Federacije BiH u srijedu će održati polusatni štrajk upozorenja kako bi se solidarizirali s kolegama iz Unsko-sanske županije koji su u generalnom štrajku već drugi tjedan.
Kako je rekao predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja ŽS Saudin Sivro, štrajk će biti održan u terminu od 10:30 do 11 sati.

“Poslali smo dopis Vladi i Skupštini ŽS da ih upozorimo na održavanje štrajka i da ih zamolilo da učine sve što mogu te apeliraju na Vladu USŽ da udovolji minimalnom zahtjevu prosvjetnih radnika, a to je da budu ravnopravni jer državni službenici u USŽ imaju veći koeficijent od prosvjetnih radnika”, rekao je Sivro.

Ukoliko se ne dođe do rješenja i Vlada USŽ ne odluči pregovarati s prosvjetnim radnicima, sindikati koji zastupaju prosvjetne radnike u FBiH će razmotriti opciju generalnog štrajka na nivou cijele Federacije BiH.

“Danas se to dešava u USŽ, a sutra se može dogoditi u bilo kojoj županiji”, naglasio je.

Termin štrajka je u vremenu velikih odmora tako da učenici ne ispaštaju, a u vrtićima će u tom periodu biti reducirane aktivnosti. Roditeljima je poručio da mogu biti mirni jer će djeca biti sigurna i zbrinuta.

U srijedu će u Bihaću predstavnici tri sindikata obrazovanja iz tri županije održati konferenciju za novinare i obići prosvjetne radnike u školama. Sivro i njegove kolege se nadaju kako će Vlada FBiH izvršiti pritisak na Vladu USŽ s obzirom na to da su u njoj i njihove stranačke kolege.

“Nijedna vlada u USŽ nije preživjela štrajk prosvjetnih radnika. Prije nekoliko godina imali smo štrajk koji je trajao 41 dan. Kada smo se podigli u cijeloj FBiH i donijeli odluku da ćemo obustaviti nastavu, sljedeći dan štrajka je prekinut jer je Vlada USŽ shvatila da nanosi štetu ne samo u USŽ, već svim građanima BiH. Pozivam one stranke koje su u Vladi USŽ, a participiraju u vladama na državnom, federalnom ili županijskom nivou da narede svojim kolegama da riješe ovaj problem jer djeca trpe”, kazao je Sivro.