Učitelj s 40 godina staža danas ima duplo veću mirovinu od kolege umirovljenog prije 10 godina

Socijalna nepravda, koju je prouzrokovao važeći Zakon o mirovinsko-invalidskom osiguranju, osim što proizvodi sve veće nezadovoljstvo među umirovljenicima, predstavljat će sve veći i veći teret za proračun Federacije BiH. Trenutni deficit: 160 milijuna KM.

Direktor Federalnog zavoda za mirovinsko-invalidsko osiguranje (PIO) Zijad Krnjić kazao je za Klix.ba da je prošlogodišnji akumulirani deficit, od 200 milijuna KM, smanjen na 160 milijuna KM.

U posljednjih 12 mjeseci su prihodi od doprinosa počeli značajnije rasti, tako da smo u tom periodu uspjeli ostvariti suficit od 40 milijuna KM. Tako je prošlogodišnji deficit smanjen na oko 160 milijuna. To je jedna mjesečna mirovina i, u principu, to nije dobro, kazao je Krnjić za Klix.ba.

Krnjić je istakao da je u posljednje dvije godine broj umirovljenika porastao za oko 7-8 tisuća, ali i da prema trenutnom ustroju nema razloga da se taj broj nastavi značajno povećavati.

Dodao je da ne očekuje značajno povećanje broja umirovljenika, ali da će, ukoliko se ne usvoji novi Zakon o MIO, imati sve veći i veći teret na proračun.

Nema razloga da se broj penzionera značajno povećava, jer je uslovljen zakonskim rješenjem. To je kod nas trenutno 40 godina staža, ili 65 godina života i minimum 20 godina staža, istakao je direktor Krnjić.

Krnjić je kazao da su zahvaljujući važećem zakonu nove penzije enormno velike, za razliku od starih.

Problem je u važećem zakonu jer je deformiran tako da nove mirovine izrazito veće od starih, po istim uvjetima. Učitelj s 40 godina staža ima duplo veću mirovinu danas, nego onaj što se umirovio prije 10 godina, rekao je Krnjić.

Dodao je da ljudi koji sad idu u mirovinu, prvenstveno oni sa državnog proračuna, imaju izrazito velike mirovine.

Nama je iznos sredstava za isplatu mirovina u posljednje dvije godine povećan za oko 10-ak milijuna KM, odnosno sa 150 na 160 milijuna KM, kazao je Krnjić, dodavši da očekuje da se novi Zakon o MIO usvoji ove godine.

Prema njegovim riječima, ako se Zakon što prije ne donese, stvarat će se dvostruka šteta.

Dosadašnje mirovine se neće mijenjati, samo će novi dolaziti sa velikim mirovinama. Neki imaju i veću mirovinu od plaće, a velikom broju je visina mirovine blizu plaće, na 90-95 posto, zaključio je Krnjić.

Prethodni članakU Travniku predstavljena knjiga ‘Moj osmijeh je moja osveta’
Sljedeći članakOd sada u BiH i ‘tri škole pod jednim krovom’