Učenik OŠ “Nova Bila” napravio automobil na daljinsko upravljanje

Da učenici žele što više sudjelovati u nastavnome procesu oni sami najbolje pokazuju kroz vlastitu aktivnost kojom usvajaju nastavne sadržaje. Kreativnost, interaktivnost i dinamičnost su odlike koje čine nastavu drugačijom.

Uči se kroz igru i različite intelektualne izazove, a tako se još lakše i trajnije usvaja znanje. Kako nastava može biti kreativna i zabavna potvrđuje i učenik VIII2 razreda Osnovne škole Nova Bila, Matija Matošević.

Za nastavni predmet Tehnička kultura, koju predaje nastavnica Lucija Bošnjak, samostalno je napravio automobil na daljinsko upravljanje. Izrada automobila na daljinsko upravljanje trajala je svega pet dana piše portal Novabila.info.

Automobil je sastavio od lego kockica i elektroničkih komponenti. Za izradu automobila potrebno mu je bilo pet baterija od 1,5 V, a za daljinski upravljač baterija od 9 V. Sustav za punjenje tranzistora i mehanizam za kretanje lijevo-desno samostalno je izradio. Prijenos energije s elektromotora je zupčasti. Dužina automobila je 60 centimetara, širina 15 centimetara, težina 850 grama. Domet daljinskog upravljača je 10 metara. Brzina automobila je 20 km/h.

Ideju je za pravljenje automobila na daljinsko upravljanje dobio je gledajući kako ljudi preko interneta prave “velike robote” pa je želio i sam pokušati nešto samostalno napraviti. Kazao nam je kako je i prije pravio neke “sitnice” koje su ga zanimale kao na primjer ventilator za hlađenje i brod na daljinsko upravljnje a u budućnosti se želi baviti robotikom i elektronikom.

Izvor

Prethodni članakNikad nisu izgubili utakmicu oni su mininogometna reprezentacija BiH
Sljedeći članakDonesen Zakon o hraniteljstvu u BiH: Ko može biti hranitelj djeteta