Učenici testirali pijane naočale

U dvije travničke srednjoškolske ustanove u organizaciji Saobraćajnog fakulteta Internacionalnog univerziteta Travnik i predstavnika MUP-a SBŽ održano je edukativno predavanje na temu „Mladi – opasnost zbog neprilagođene brzine”.

Učenici Mješovite srednje tehničke te Mješovite srednje ekonomske-ugostiteljske škole imali su priliku iz prve ruke čuti o osnovama sigurnosti u prometu.

Sinan Alispahić, dekan Saobraćajnog fakulteta Internacionalnog univerziteta Travnik kazao je kako su učenicima objašnjene pojedine situacije u prometu koje živciraju sve sudionike u prometu.

Usporedili smo ih sa tipičnim primjerima i prezentirali ih učenicima, te im objasnili kako se u takvim situacijama treba ponašati”, rekao je Alispahić.

Osim toga, učenici su imali priliku probati kako je to voziti pod uticajem alkohola putem tzv. pijanih naočala.

Simulirali smo vožnju pod uticajem alkohola gdje smo dali šansu mladima da kroz pijane naočale vide kako je to upravljati automobilom sa 1,6 do 2,2 promila alkohola u krvi. To je jako važno jer smo svjedoci da svakodnevno mladi, ali ne samo oni, stradavaju na cestama”, rekao je Alispahić.