Ubojice ugušile Karla Jurčevića

Foto: K.K. / Dnevni avaz

Policija i Tužiteljstvo u SBŽ-u još tapkaju u mjestu tražeći osobu koja je usmrtila 81-godišnjeg Karla Jurčevića u njegovoj kući u Dolcu na Lašvi kod Travnika. I ako je na tijelu starca pronađeno više povreda, obdukcijom, koja je jučer obavljena u travničkoj bolnici, utvrđeno je jedino da je nesretni Jurčević ugušen. Kako saznajemo, pored pripadnika MUP-a SBŽ-a, u istragu ovog zločina uključeni su i pripadnici FMUP-a.

Obnavljao kuću

Prema pronađenim tragovima na licu mjesta bilo je jasno da je riječ o ubojstvu, potvrđeno je iz tužiteljstva i policije. Pripadnici MUP-a SBŽ i PS Travnik tijekom proteklog dana i noći priveli su više osoba u sklopu istrage o ubojstvu Jurčevića. Nezvanično, riječ je o osobama iz kriminalnog miljea koje su odranije poznate policiji.

Iz Županijskog tužiteljstva u Travniku i MUP-a SBŽ-a u protekla dva dana mogle su se čuti krajnje šture informacije o ovom zločinu. Iako mu je to posao za koji prima plaću, glasnogovornik MUP-a SBŽ Sefir Baručija u četvrtak se nije javljao na mobitel. Jučer se javio na fiksni telefon, ali je samo kratko rekao da je policija radila po zapovijedi tužitelja, i da sve informacije potražimo u Tužiteljstvu, pa se samo od sebe nameće pitanje što će uopće travničkoj policiji glasnogovornik koji novinare upućuje da informacije traže u Tužiteljstvu. A ovom je to ustaljena praksa.

Nezvanično se, ipak, moglo saznati da je Jurčević pronađen svezanih ruku i nogu, te da mu je u ustima bila krpa. Osoba koja ga je ubila ušla je vjerojatno kroz prozor, jer su vrata navodno bila zaključana. Starca je pronašao susjed Josip Kopčalija, koji je u četvrtak trebao da odsiječe vrbu i neko šiblje u dvorištu Jurčevića. Kada je Kopčalija provirio kroz staklo na vratima, vidio je Jurčevića kako nepomično leži na podu. Preplašio se i pozvao susjeda Dragu Zloju, koji se družio sa Jurčevićem. Nakon što je i Zlojo shvatio da je njegov susjed nepomičan, pozvali su policiju.

– Ujutro su mi javili da nešto nije u redu s bratom. Mislila sam da je bolestan i pitala sam u kojoj je bolnici smješten. Ni na kraj pameti nije mi bilo da netko može ubiti ovako starog čovjeka. Živio je tu sam i obnavljao ovu kuću. Ponekad bi došao kod nas, ali uvijek se vraćao ovdje, u svoju kuću, a ljeti je znao spavati u sijenu – kazala nam je vidno potresena Jela Jurčević, sestra ubijenog Karla, koja je s dvojicom braće i bratićem prekjučer došla u Travnik.

Obitelj Jurčević je prije rata bila dobro situirana. Nakon rata i progonstva, Jurčević je živio sam u kući u koju se vratio prije osam-devet godina, a dva sina su mu nastanjena u Rijeci. Njegovim susjedima je poznato da je povremeno išao kod sestre u Travnik. Kad god bi otišao, pokrali bi mu namještaj, te prozore i vrata. Prije zime, Jurčević je ponovo postavio prozore i vrata i odlučio ostati da čuva kuću od lopova i sačeka da mu radnici Elektro-distribucije Travnik priključe struju.

Mještani Putićeva i Dolca na Lašvi i jučer su bili u šoku nakon saznanja da je ubijen njihov susjed. Pretpostavka je da je Jurčević usmrćen zbog koristoljublja, a s obzirom na to da je živio sam, još nije jasno da li je nešto odneseno iz kuće…

Strah starijih

Posebno su uplašeni stariji mještani jer smatraju da su mete razbojnika upravo osobe njihove životne dobi. Naime, sredinom prosinca 2011. u mjestu Polje Slavka Gavrančića, dva kilometra od Dolca na Lašvi, u kući je napadnut 76-godišnji Borislav Čivčija. I njega su maskirani razbojnici zvjerski pretukli, ali iz kuće nisu imali što odnijeti.

I dok su stariji u Dolcu na Lašvi jučer u strahu čekali prvi mrak, travnička policija je saslušavala Jurčevićeve susjede pokušavajući utvrditi motiv ubojstva, te naći tragove do ubojica.

Dnevni avaz / Oslobođenje