U župi Dolac proslava svetog Antuna i blagoslov 16 novih vitraja

U četvrtak, 17. siječnja 2019. godine, u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Docu slavit će se sveta misa u povodu spomendana svetog Antuna Pustinjaka. Tom će se prigodom i blagosloviti 16 novih vitraja koji su urađeni tijekom prošle godine.

Sveta misa počinje u 11 sati, a predvodit će je provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene Fra Jozo Marinčić uz glazbenu pratnju dolačkog župnog zbora i fra Silvia Zlatarevića.

Potaknuti potrebom i osjećajem nedostatka ratom razorenih umjetničkih sadržaja odlučili smo se za prostornu obnovu crkve kroz nove vitraje, a ovu ideju i realizaciju povjerili smo dvojici afirmiranih akademskih umjetnika: Zdenku Jurišiću i Vlatku Blažanoviću.  Zahvalni smo umjetnicima koji su svakim vitrajem unijeli novo svjetlo, toplinu i duhovnost crkvi koja, uz prastare sačuvane postaje križnog puta, sada ima i izuzetno vrijedne radove. Nadamo se i vjerujemo da će ovi vitraji i njihova sakralna toplina trajati i duhovno opremati kako dolačku župnu crkvu, tako i vjernike koji će istu poruku duhovne topline prenositi u svoje obitelji, rekao je dolački župnik fra Zoran Livančić.

Vitraje će blagosloviti provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, na spomendan svetog Antuna Pustinjaka, 17. siječnja 2019. godine. Isti dan bit će izložene skice za vitraje u župnom izložbenom prostoru što će upotpuniti sliku svojevrsne promocije vitraja.

Zahvaljujemo svim darovateljima koji su podržali izradu vitraja i koji su prepoznali potrebu duha u vremenu u kojem je važnije nego ikada biti vizionar duhovnosti, mira i ljubavi. Prije ugradnje vitra u župnoj crkvi su postavljeni novi prozori kako bi se potom u njih ugradili vitraji kroz protekle dvije godine, dodao je fra Zoran  u najavi proslave blagdana sv. Antuna, istaknuo je fra Zoran.