U Zenici potraga za jajima, školjka i do deset maraka

U skoro svakom većem marketu u našoj zemlji proteklih dana bilo je skoro nemoguće kupiti školjku jaja. Dodatni šok za građane koji su, kako kažu, pukom srećom pronašli ovu osnovnu namirnicu na policama, predstavljale su cijene, koje se kreću i do deset maraka.

Posebno je alarmantna situacija u Zenici, gdje danima vlada nestašica, a rijetkost je i naći pakovanja od šest ili deset komada.

Da Bosnu i Hercegovinu zahvata novi val poskupljenja, govore razlike u sadašnjim cijenama i onima od prije nekoliko mjeseci. Prije samo nekoliko tjedana, cijena školjke jaja koštala je oko 6,60 KM, a danas je porasla na skoro osam KM. Na sarajevskim tržnicama školjka se mogla kupiti za šest, sedam ili osam KM, a cijena je ovisila o klasi i veličini jaja. Trenutna cijena ove namirnice je sedam, osam i devet, a na nekim mjestima čak deset KM.

Pakovanje od 30 jaja A-klase u tržnim centrima košta od 6,80 do 7,90 KM, dok školjka M-klase košta 7,20 KM.

Objašnjenja prodavača bila su podijeljena, dok su jedni tvrdili da slabo ide prodaja pakovanja od 30 komada te da su se zbog toga odlučili za prodaju manjih školjki, drugi tvrde da je nestašica zbog pojave ptičje gripe. Kako je kazala radnica u jednom zeničkom marketu, jaja nemaju u prodaji jer ih je nemoguće nabaviti.

Mi ih nemamo gdje nabaviti. Što se dešava, vjerujte da ne znamo, pojašnjava ona.

Peradari u BiH tvrde da su sve izvjesnija poskupljenja i nestašica konzumnih jaja u našoj državi, nakon što je taj scenarij već zabilježen u zemljama Europske unije.

Prethodni članakU Novom Travniku održana revija frizura
Sljedeći članakPoduzeće cm iz Viteza traži više djelatnika