U Zenici obilježena dvadeseta obljetnica utemeljenja brigade HVO ‘Jure Francetić’

Proteklog vikenda u Zenici u organizaciji Udruga proisteklih iz domovinskog rata, Udruge dragovoljaca, HVIDRA-e i Udruge zatočenih, obilježena dvadeseta obljetnica utemeljenja brigade HVO ”Jure Francetić”. Program obilježavanja započeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Središnjem spomen obilježju u Crkvicama, a isto su učinili i ratni zapovjednici brigade, udruge proistekle iz domovinskog rata općine Zenica i predstavnici HDZ BiH i HDZ 1990 iz Zenice.

Nakon toga održana je prigodna molitva za poginule hrvatske branitelje koju su održali svećenici zeničkih župa don Ante Dominković, fra Zdravko Anđić i don Anto Ledić. Program je nastavljen svečanom akademijom koja je održana u dvorani Hrvatskog doma u Zenici. U uvodnom dijelu pozdrave i čestitke za obljetnicu uputili su general Ilija Nakić, zamjenik predsjedavajućeg općinskog vijeća Zenice Zdenko Kolak i povjerenik HDZ BiH Zenica Josip Pojavnik. O brigadi i njenom putu govorili su ratni zapovjednici pukovnik Željko Ljubanić i brigadir Živko Totić, a prigodan referat pročitao je Zoran Čović, jedan od zapovjednika brigade. 

Brigada je prošla trnovit put od njenog utemeljenja do konca rata, prije toga kroz krizne i općinske stožere. Njeni pripadnici sudjelovali su na skoro svim ratištima od Save do Neuma. Sudjelovala je u svim oslobodilačkim operacijama u sastavu Hrvatskih snaga od Kupresa do Mrkonjića, koje su dovele do završetka rata. Na tom putu bilo je 135 poginulih, 2 nestala, a preko 200 ranjenih i oboljelih. Napadom Armije na HVO Zenica preko tristo pripadnika je završilo u logorima, te znanim i neznanim kazamatima Zenice. Za ratne zločine nad Hrvatima Zenice i pripadnicima HVO, razorenim i opljačkanim selima, malo je tko odgovarao, stoji u priopćenju organizacijskog odbora. Tijekom akademije nazočni su se sjetili i rođendana Darija Kordića, 14.12., koji ih je po svojim prijateljima sve skupa pozdravio i čestitao obljetnicu.