Vitežani na međunarodnoj konferenciji “Jugoistočna Europa i budućnost EU”

U organizaciji visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije ”Dag Hammarskjold” u Zagrebu je proteklog tjedna održana međunarodna konferencija ”Jugoistočna Europa i budućnost Europske unije” u cilju jačanja suradnje između visokoškolskih institucija zemalja nastalih disolucijom Jugoslavije.

Na konferenciji je sudjelovalo sedamdeset studenata, a predavači su bili istaknute osobe iz društveno- političkog života zemalja regije. Konferencija je otvorena u utorak prigodnim obraćanjem Predsjednika Svjetske akademije znanosti i umjetnosti, Ive Šlausa, a prva predavanja održali su Nadan Vidošević, Predsjednik Hrvatske gospodarske komore i Emil Constantinescu, bivši Predsjednik Rumunjske. Nakon četiri dana rada, predavanja i debata konferencija je u petak zaključena izlaganjem Stjepana Mesića, bivšeg Predsjednika Republike Hrvatske i Tonina Picule, zastupnika u EU parlamentu.

S bosansko- hercegovačkih sveučilišta sudjelovalo je ukupno šest studenata, a Sveučilište Sarajevo predstavljala su dvojica Vitežana, Jakov Križanović i Ivan Šafradin. Također, i Vitežanke Ines Cilar i Jelena Stipović sudjelovale su na konferenciji, ali u ime Sveučilišta u Zagrebu.

U evaluaciji konferencija je ocijenjena i više nego li uspješna, a zaključak studenata je da se ovakvi susreti nastave zbog važnosti procesa pomirenja na našim prostorima i razmjene iskustava sa euro- atlanskog puta kojeg su zemlje zapadnog Balkana dovršile ili ga tek prolaze.