U Vitezu završena Međunarodna likovna kolonija

Blazenka-SalavardaŠesti put zaredom Vitez je bio domaćin Međunarodne likovne kolonije „Vitez 2013″. Koloniju je i ovaj put organizirao KUD „Lašva”, na čelu s istaknutim kulturnim djelatnikom, književnikom i publicistom, Željkom Kocajem. 

Pozivu organizatora odazvalo se 27 umjetnika iz svih krajeva BiH i iz Hrvatske (Zagreb, Brač, Osijek, Dubrovnik). Kolonija je trajala tri dana, prigodnim druženjem otvorena je u poznatom restoranu „Karusel”, a prigodnim riječima okupljenim umjetnicima obratili su se viteški župnik, fra Marko Kepić, općinski načelnik, Advan Akeljić i Dragan Kafadar, poznati viteški gospodarstvenik na čijem su imanju, uz gostoprimstvo cijele obitelji, radili sudionici kolonije. U „Karuselu” je predstavljen i lijepo uređeni katalog s najistaknutijim i najzanimljivijim djelima s prethodnih pet kolonija, što je učinila Lejla Osmanić, povjesničarka umjetnosti iz Zenice.

Svatri dana, koliko je kolonija trajala, bila su plodonosna, pa je tako nastalo 70 radova, a među njima ne mali broj zanimljivih i vrlo uspješnih, kako su rekli poznavatelji likovnog stvaralaštva. U to su se uvjerili i posjetitelji izložbe tih likovnih djela, a izložba je postavljena i otvorena u Etno selu „Čardak”, vlasništvo Mirka Šakića, gdje su, u njegovu gostoprimstvu, uživali i radili umjetnici.

Vrijedno je naglasiti da će jedan broj novonastalih likovnih djela biti darovan Udruženju građana „Svjetlo” iz Viteza, koje vodi akciju prikupljanja sredstava za kupnju mamografa. Župnom uredu Vitez bit će poklonjena djela s tematikom svetišta Gospe Žalosne na brdu Kalvarija u Vitezu, koje ove godine slavi 100.-tu godišnjicu izgradnje crkvice i staze križnoga puta do nje, te još nekim humanitarnim i prigodnim akcijama.

Z. Čilić

Ivan-Batarilo---Kalvarija