U Vitezu završen Prvi poslovni forum

Na inicijativu i uz organizaciju Gospodarske komore i pokrovitelja predsjednika Federacije BiH, Marinka Čavare, u četvrtak je u Kongresnoj dvorani Franšiznog centra BiH održan prvi Poslovni forum Vitez 2016.  Okupio se veliki broj predstavnika svih razina izvršne i zakonodavne vlasti Federacije i Bosne i Hercegovine, ugledni ekonomski stručnjaci, predstavnici akademske zajednice, predstavnici gospodarskih udruga i drugih struktura organiziranja…, njih više od 150..

Prigodnim pozdravnim riječima okupljenim se obratio općinski načelnik Viteza, Tomislav Bošnjak – Matić, u ime organizatora predsjednik Gospodarske komore F BiH, Marko Šantić,  u ime Ministarskog vijeća, ministar Mirko Šarović, te veleposlanik Hrvatske u BiH, Ivan Del Vechio.

„Vitez i nešto šire područje,  Bosni i Hercegovini može ponuditi modalitet kako praviti i napraviti bolje, tolerantnije društvo, kako praviti vrijedne gospodarske iskorake, a sve na dobrobit svih građana koju tu žive. Na tom putu  Hrvatska će Bosnu i Hercegovinu  bezrezervno podržavati“, kazao je, uz ostalo, hrvatski veleposlanik Ivan Del Vechio. Rad Foruma otvorio je predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara,  naglasivši kako BiH nedvojbeno i nezaustavljivo ide ka europskim integracijama. „Ali, na tom putu ima još dosta posla, no jasno je, naš put ima samo jedan pravac – ići naprijed i samo naprijed“, naglasio je Čavara.

Forum je tematski bio podijeljen na dva dijela – Europske integracije: Ekonomska politika – izazovi, prilike, prijetnje, te lista: Reformska pitanja – socio-ekonomske mjere ili procesi ulaska BiH u Europske integracije. Uvodna izlaganja, za pvu temu,  imali su ugledni sveučilišni profesori, dr. Mirko Puljić i dr. Miroslav Džidić, dok je diskusije i rasprave o izloženom vodila dr. sc. Mia Glamuzina, uz sudjelovanje, Mirka Šarovića ministra (MVTEO), mr. sc. Josip Brkić, zamjenik ministra (MVP), Zoran Zeljko, direktor DEP, Blaženka Mišković, zamjenica direktora FIPA i Enes Ališković, direktor Agencije za promoviranje izvoza Vanjskotrgovinske komore  BiH.

U drugom dijelu Foruma, koji je vodila Amela Kećo, govorilo se o reformskim koracima koje treba napraviti u socio-ekonomskim mjerama nužnim u procesu izgradnje puta ulaska BiH u Europske integracije, a uvodna izlaganja imali su prof. dr. Katarina Malić – Bandur i Perica Jurković, predsjednik Gospodarske komore HNŽ. Rasprave i diskusije o izloženom vodili su, penalisti, kako ih je organizator nazvao, mr. sc, Amir Zukić, ministar (FMRPO), dr. sc. Goran Miraščić, savjetnik premijera F BiH, Mladen Pandurević, direktor Udruge poslodavaca F BiH i dr. sc. Matej Živković, ispred Komisije za vrijednosne papire F BiH..

Nakon ovih uvodnih referata i rasprave i diskusija uglednih stručnjaka, razvila se i i diskusija u kojoj je, na konkretan i zanimljiv način, sudjelovao jedan broj sudionika, a po završetku Foruma, pokrovitelj ove vrijedne i vrlo uspješne manifestacije, Marinko Čavara je kazao:

„Inicijativa i organizacija ovog, treba naglasiti Prvog, poslovnog foruma, koji će, zaključeno je, ubuduće biti tradicionalan, Gospodarske komore F BiH, na čelu s predsjednikom Markom Šantićem, zaslužuje svaku pohvalu. Naime, potvrđena je na ovom skupu naša spremnost, razgovarati, spremnost saslušati i različita mišljenja i poglede na određene probleme…, predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti, sindikata, akademske zajednice, predstavnici gospodarstva…, kako i na koji način, kojim putom, unaprijediti, zakonske, ekonomske, gospodarske, međusobne i sve druge odnose. Istina je, a to je rečeno i na ovom skupu, neki segmenti našega društva, pojedini gospodarski subjekti, već su svojim radom i djelovanjem u Europskoj uniji. Treba im dati maksimalnu potporu, zakonskom regulativom prije svega, a isto tako treba pomoći i omogućiti i drugim subjektima, ne samo gospodarskim, da idu tim putom. Što brže uradimo nužne pripreme, što se brže prilagodimo traženim mjerama bez kojih nema  euro-integracija, bit će nam svima i lakše i uskoro bolje“, kazao je Čavara, te posebno naglasio: „Uz to što nam je cilj Europska unija, cilj nam je, bolji život svakog našeg građanina, a to je u konačnici i najvažniji zadatak nas iz svih razina političke, zakonodavne i izvršne vlasti. I ovaj Firum, uspješan susret predstavnika svih struktura i razina vlasti, gospodarstvenika, akademske zajednice, razmjena iskustava, viđenja, prijedloga i sugestija, a što se ovdje čulo, svakako je veliki važni korak ka tim ciljevima“.

Prethodni članakPlaće rudara, kožara… neće 
se mijenjati
Sljedeći članakDani kazališta: U petak “Nedostajem sama sebi” Sinjskog pučkog kazališta