U Vitezu završen Gospodarstveni forum

Forum-1„Ovakvi susreti gospodarstvenika imaju važan cilj i zadatak, raditi i istrajavati na gospodarskoj suradnji gospodarstvenika iz Hrvatske i iz BiH. Jer, samo razvojem gospodarstva možemo osigurati ostanak i oipstanak Hrvata u BiH. To je posebno važno na područjima gdje su ljudi proganjani, prognani, raseljavani, opljačkani, kako bi im osigurali osnovnu životnu perspektivu – rad i egzistencijalnu zaradu.

 

A ja kao čovjek i nadbiskup osjećam dužnost i potrebu poduprijeti nastojanja u osiguravanju uvjeta da čovjek u svom i na svom živi od svog rada”, kazao je u petak u Vitezu, uzoriti kardinal, vrhbosanski nadbiskup i metropolit, Vinko Puljić, na Gospodarskom forumu kojega je organizirao Poslovni klub Udruge „Prsten”, čije je sjedište u Zagrebu. Forum je održan u hotelu „Central” u Vitezu, što je, nedvojbeno, još jedno priznanje Vitezu i njegovom gospodarstvu, te još jedan vid potpore Hrvatima s područja srednje Bosne, ali i širega područja.

Članove „Prstena” na skupu u Vitezu predvodio je preedsjednik, ugledni profesor Ekonomskog fakulrteta u Zagrebu, rođeni Gučogorac (općina Travnik), dr. Ivan Lovrinović. „Gospodarski forum je jedan od najvažnijih oblika gospodarskih aktivnosti Udruge „Prsten”. Došli smo u srednju Bosnu kako bi zajednički razmotrili nekoliko važnih tema, a prije svega posljedice ulaska Hrvatske u EU i izlaska iz CEFTA-a, i kako te nastale posljedice što bezbolnije prevladavali i prevladali. Cilj nam je, također, neposredno povezivati gospodarstvenike iz naše dvije države. Naime, povezivanja takve vrste nikada nije dosta, a ja sam optimist i vjerujem kako će se poslije ovoga susreta dosadašnja suradnja naših gospodarstvenika pojačati, a i uspostaviti nove poslovne suradnje”, kazao je ovom prilikom predsjednik Udruge „Prsten”, dr. Ivan Lovriunović.

A kada je u pitanju izlazak Hrvatske iz CEFTA-e dr. Lovrinović je kazao: U jednom kratkom razdoblju Hrvatska će zabilježiti čak i pad BDP-a, oko 0,4 posto. Izlazak će negativno osjetiti i gospodarstvo BiH, pa i u tom kontekstu tražimo nove oblike i mogućnosti poslovne suradnje, izmještanje proizvodnje iz Hrvatske u BiH, recimo, kako bi sačuvali tržišta, a bosanskohercegovačko je za Hrvatsku važno, a ništa manje ni hrvatsko za BiH”.

Domaćin ovom velikom i važnom gospodarskom skupu bili su viteški gospodarstvenici na čelu s Franjom Rajkovićem i Perom Gudeljom. „Ambijent koji stvara Država za rad i funkcioniranje nije zadovoljavajući, a mi gospodarstvenici i na ovaj način državnim institucijama šaljemno signale i poruke što nam treba, što nedostaje u tom ambijentu da bi nam gospodarstvo pravilo nove pozitivne iskorake”, kazao je vlasnik ugledne viteške tvrtke Economic, Franjo Rajković.
Na Forumu u Vitezu razmatrano je nekoliko tema a među njima i Utjecaj izlaska Hrvatske iz CEFTA-a, na gospodarsku suradnju H i BiH. O tomu je govorio dr. Ivan Lovrinović. O poreznim aspektima i tretiranju PDV-a u novim okolnostima međusobnog poslovanja, te o mogućnostima prebacivanja proizvodnje iz Hrvatske u BiH, govorio je Pavo Djedović, ovlašteni revizor i porezni savjetnik, dok je o modelima financijske podrške izvozu i zajedničkim projektima u sferi malog i srednjeg poduzetništva govorila Sladjana Bešlić.

O projektu razminiranja u BiH, govorila je Đurđa Adlešić, upraviteljica Zaklade za humanitarno razminiranje Hrvatske „Hrvatska bez nina”, a prigodnim riječima okupljenim gospodarstvenicima iz Hrvatske i BiH, te uglednicima iz drugih oblasti života i rada iz BiH, obratili su se u ime domaćina, Franjo Rajković, predsjednik „Prstena”, dr. Ivan Lovrinović i uzoriti Kardinal Vinko Puljić.

U pobrojane, Forumu u Vitez bili su prisutni i: Pavo Zubak, „Auto Zubak” iz Zagreba, predsjednik Poslovnog kluba „Prsten”, Bruno Iljkić, Zlatko Stipić, „Stipić grupa”, Tomislav Antunović TA iz Zagreba, članovi „Prstena” i ugledni gospodarstvenici iz Osijeka, Rijeke, Varaždina…, gospodartvenici iz Orašja, Ljubuškog, Posušja, Travnika…, Jago Lasić, predsjednik Gospodarske komore F BiH, Ljerka Marić, direktorica Direkcije za ekonomski razvoj BiH, Blaženka Mišković, iz Agencije za strana ulaganja (FIPA), Ljiljana Lovrić iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa…, dužnosnici političke i izvršne vlasti srednjobosanske županije na čelu s predsjedateljem županijske Skupštine, Josipom Kvasinom i predsjednicom Ž.O. HDZ-a BiH, Lidijom Bradarom, Savjetnik Vjekoslava Bevande, predsjednika Vijeća ministara BiH, Nikola Lovrinović, i mnogi drugi.

U večernjim satima visoko izaslanstvo „Prstena” i gospodarstvenici iz Hrvatske, nakon što su razgledali proizvodne pogone Economica i FIS-a, otputovali su u Kreševo, gdje su prenoćili a u subotu (danas) posjetili su znameniti franjevački samostan i bili gosti na obiteljskom imanju poznate poduzetničke obitelji Stanić. Tijekom subote posjetili su i proizvodne pogone tvrtki u vlasništvu obitelji Stanić.

Zvonimir Čilić

ForumFranjo-Topic-s-prijateljimaIljkic-kardinal-Puljic-i-RajkovicUgledniciVitezani-i-Posusaci