U Vitezu zasjedao ŽO HDZ BiH ŽSB u proširenom sastavu

Županijski odbor HDZ-a BiH Županije Središnja Bosna održao je u subotu, 21. prosinca 2013 godine u Franšiznom centru u Vitezu, svoju 17. redovitu sjednicu, proširenu s predsjednicima općinskih organizacija HDZ-a BIH u ŽSB i ministrima u Vladi ŽSB imenovanim na prijedlog HDZ-a BiH. Sjednica je započela minutom šutnje u znak sjećanja na žrtve Križančeva Sela, kao i na Antu Vlaića, ubijenog sudionika “Bijelog puta”, humanitarnog konvoja za spas hrvatskog stanovništva u ratom opkoljenoj Lašvanskoj dolini.

Prvi dio sjednice, koja je sazvana simbolično za 21. prosinca, bio je posvećen sjećanju na veliku gestu humanitaraca i sudionika ovog, za Hrvate Lašvanske doline, spasonosnog konvoja. Članovi ŽO HDZ BiH ŽSB uputili su još jednom zahvalu svim sudionicima konvoja “Bijeli put”, a s posebnim pijetetom prisjetili su se Ante Vlaića, ubijenog sudionika humanitarnog konvoja.

U nastavku sjednice analizirani su rezultati nedavno održanog popisa stanovništva u BiH. Preliminarni rezultati ovog procesa pokazali su da Hrvata, iako su teško stradali u proteklome Domovinskom ratu, te masovno prognani iz nekih općina, još uvijek ima u značajnom broju u ŽSB te stoga ostaju važan politički čimbenik. Analizirano je i političko stanje u ŽSB, kao i u općinama te na višim razinama vlasti.

ŽO HDZ BIH ŽSB dao je potporu donošenju Proračuna ŽSB za 2014. godinu, ocijenivši ga stabilnim i realnim, odnosno Proračunom s kojim ŽSB može sačuvati financijsku stabilnost i likvidnost. Prilikom rasprave o Proračunu za 2014 godinu, uz ostalo, naglašena je potreba iznalaska modela uvećanja sredstava za financiranje Osnovnih glazbenih škola, kojima je osnivač Županija.

“Danas smo otvorili niz tema i donijeli značajne zaključke. Članovi Županijskog odbora HDZ BiH dali su potporu donošenju županijskog proračuna za 2014. godinu. Mi se nadamo da će Proračun biti usvojen 30. prosinca na sjednici Sabora ŽSB i da će ŽSB i dalje ostati jedno od najstabilnijih područja u BiH. Analizirali smo i sve ono što se događalo u protekloj godini, kao i ono što nas očekuje u idućoj. Moje kolege i ja izrazili smo blagi optimizam, konstatirali da smo na dobrom putu, ulažemo jako puno energije u sve ono što se događa u središnjoj Bosni, kako bi doprinijeli da narod, a napose Hrvati, u ŽSB žive bolje. Intenzivno tražimo put kako dodatno pomoći našim gospodarstvenicima, te istodobno, osigurati stabilnost svih proračunskih korisnika. Raspravljali smo i o međustranačkim odnosima koje HDZ BiH ima u Središnjoj Bosni, te donijeli zaključke kako ćemo našu intenzivnu suradnju sa svim strankama koje čine parlamentarnu većini u našoj Županiji nastaviti i dalje. Mi smo stranka koja je predvodnica svih pozitivnih procesa i inicijativa u Središnjoj Bosni i nastojat ćemo tu poziciju sačuvati”, kazala je nakon sjednice Lidija Bradara, predsjednica ŽO HDZ BiH ŽSB. Ona je iskoristila priliku čestitati svim katolicima predstojeći blagdan Kristova rođenja, Božić, te uputila poziv članovima općinskih odbora, Zajednice žena “Kraljica Katarina Kosača”, Mladeži HDZ BiH, kao i dragim prijateljima HDZ BiH na Božićni prijam u organizaciji ŽO HDZ BiH ŽSB, ministara u Vladi ŽSB iz reda HDZ BiH ŽSB i predsjedatelja Skupštine Josipa Kvasine.