U Vitezu predstavljena knjiga ‘260 dana’

Zanimljiva knjiga, „260 DANA”, autora Marijana Gubine iz Dalja, u utorak navečer predstavljena je u Vitezu. Knjigu, koja govori o strahotama koje je u srpskim logorima proživio autor, tada desetogodišnji dječak i njegova obitelj, predstavio jeAnđelko Kvesić, predsjednik Udruge hrvatskih logoraša Srednjobosanske županije, naglašavajući i ističući „moć nadmoćnog i nemoć potlačenog”, a što su desetogodišnji Marijan i njegova obitelj na svojoj koži osjetili. „No, kazao je Kvesić, Marijan ne mrzi, ne osuđuje, nego oprašta i poručuje da čovjek čovjeku bude čovjek, a ne vuk.

Vrlo nadahnuto, kako to samo on zna i kakvog ga poznaju vjernici iz župa gdje je bio na službi, o knjizi je govorio i fra Vinko Vice Tomas. Podcrtao je fa Vinko autorovu poruku „ne čekaj dobro, već ga čini kako bi ti se isto prije vratilo”. Podijelio je fra Vinko svim prisutnim „Pjesmu stvorenja”, svetog Franje Asiškog, pročitavši jedan od stihova ove pjesme a koji glasi: Hvaljen budi, gospodine moj, po onima koji praštaju iz ljubavi Tvoje i podnose rado bijede života. Blaženi koji sve podnose s mirom, jer ćeš ih vječnom okruniti krunom”. „Jer, kazao je fra Vinko, naš Marijan baš tako živi i proživljava svoja tužna i ružna sječanja”.

Travnički župnik don Mato Janjić je prenio ispriku vrhbosanskog metropolita, uzoritog kardinala Vinka Puljića zbog nedolaska na predstavljanje, te njegove pozdrave autoru, predstavljačima i okupljenim na ovom zanimljivom i emocijama nabijenom kulturnom i duhovnom događaju.

Prigodnim riječima, s puno emocija, o svom i stradanju svoje obitelji, ali i o potpunom oprostu onima koji su im nanijeli veliko zlo i patnje, govorio je suznih očiju autor knjige „260 DANA” Marijan Gubina.

Zvonimir Čilić / VL