U Vitezu održani dani kruha i plodova zemlje

Centar-Sveti-RafaelMaštovito, lijepo, razdragano…, sa stotine pa i tisuće izložaka… u Vitezu je u četvrtak poslije podne održana tradicionalna manifestacija Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Ovaj lijepi tradicijski i baštinski događaj i ugođaj u Vitezu je, već odavno, uhvatio duboke i čvrste korijene.
Redovito se održava početkom listopada, a ove su godine Vitežani uživali u maštovito izrađenim tradicionalnim jelima jela i drugih proizvoda i izloženim plodovima ovdašnjih bogatih polja i voćnjaka, uzgojenih i izrađenih vrijednim rukama učenika i žuljevitim rukama njihovih roditelja. Izložena su i mnoga stara tradicijske alatke i druga pomagala nekada korištena u poljima, vrtovima, voćnjacima, obiteljskim domovima…, a sada izložena i otrgnuta zaboravu.

Sve su to, i ovaj put, izložili mališani dječjih vrtića „Vitez” i Obiteljskog centra Sveti Rafael, učenici osnovnih škola Bila, Dubravica i Vitez, Srednje škole Vitez, te Udruge „Žena ženi prijatelj”.

Malisani-Djecjeg-vrtica-VitezNajmaladji-folklorasi-HKD-NapredakOsnovna-skola-Bila

U zabavnom dijelu programa nastupili su mališani dva viteška vrtića, viteški osnovci, najmlađa folklorna skupina i Tamburaši HKD Napredak, podružnica Vitez i KUD Topala iz Viteza. Za prezentaciju i nastup u kulturno-zabavnom dijelu programa, uz prigodne zahvalnice svi sudionici su burnim pljeskom nagrađivani od okupljenih Vitežana.

I ove godine dobar i uspješan organizator bila je podružnica HKD Napredak u Vitezu.

Z.Čilić