U Vitezu održana tribina ”Reci NE ovisnosti”

Ralje droge sve više prijete a ozbiljnijih organiziranih iskoraka u borbi s tom pošasti na području Viteza i susjednih općina do sada nije bilo, ako se po tom pitanju postrani ostave redovite aktivnosti policije. A spomenuto područje sve je više zanimljivo dilerima i sve je više onih koji dilere traže.

Upravo je to razlog što je Udruženje građana „Svjetlost” iz Viteza, organiziralo tribinu „Reci ne ovisnosti”, a treba reći kako je ova akcija opravdala nakane i izazvala je veliko zanimanje učenika i njihovih roditelja, pedagoga liječnika, policajaca, kulturnih djelatnika…! Tribina je bila vrlo dobro organizirana i osmišljena, a može se reći da su mnogima, poglavito mladima i njihovim roditeljima kojih je u četvrtak navečer u dvorani Hrvatskog doma u Vitezu i bilo najviše, otvorene oči kako se i zašto pada u ralje droge, gdje taj put vodi i gdje potencijalne žrtve može odvesti. Istovremeno, na vrlo praktičan način pokazana su im i otvorena vrata mjesta, organizacija, institucija, pojedinaca…, gdje i kako tražiti savjet, pomoć, kako prepoznati i vidjeti problem, kako skupiti hrabrosti i priznati, prvo sam sebi, a onda i drugima, da se korača krivim putom koji vodi u beznađe.

A sve to su okupljenim, koji su ih pozorno slušali, kazali i pokazali članovi Udruženja građana „Svjetlost” i njihovi gosti, članovi ove tribine koji su hrabro i otvoreno, ne krijući ni svoja imena ni svoju „kalvariju”, niti greške i propuste (činjenje i ne činjenje) koji su njihovu djecu „usmjeravali” na krivi put, u pakao droge. Hrabro, pred prepunu dvoranu, izišao je visoki policijski dužnosnik MUP-a Srednjobosanske županije iz Travnika, čija su dva sina bila višegodišnji ovisnici i dileri i Vitežanka čiji je sin, s još pet Viteških mladića sa stranputice, sada u komuni u Međugorju.

Pred okupljene Vitežane izišla su i dvojica mladih Mostaraca, sada na uspješnom odvikavanju od ovisnosti od opojnih droga u komuni „Blaženi Ivan Merz” u Kiseljaku. Na jednostavan način, bez okolišanja, iznijeli su svoje potresne priče s puta koji ih je vodio do pakla iz kojega se, sada, snagom volje, vjere, rada i upornosti, uspješno vračaju. A jedan od njih je okupljenima iznio znakovite poruke i jednostavno pojašnjenje, što su lake a što teške droge. „Droga je droga, zlo”, kazao je i dodao: „Laka droga je prvi dio puta ka teškim drogama, ka paklu”.

Zanimljivo, s nizom zabrinjavajućih pokazateljima i rastućim brojevima (dilera, konzumenata, ovisnika, tragičnih i smrtnih posljedica…) govorio je Amir Purić, inspektor u Odjelu za opojne droge MUP-a Srednjobosanske županije, te pedijatrica dr. Mara Đukić. Koja je kazala kako na ovoj tribini nitko nije prozvan, ali su svi pozvani u borbu protiv droge kojoj se, neorganizirano, teško može oduprijeti.

Zvonimir Čilić / VL