U Vitezu održana 8. međunarodna smotra folklora

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ iz Viteza u subotu, 6. lipnja održana je 8. Međunarodna smotra folklora – Vitez 2015.

Ova tradicionalna kulturno-zabavna manifestacija održana je u Gradskoj sportskoj dvorani u Vitezu uz učešće 14 kulturno-umjetničkih društava iz Bosne i Hercegovine i Slovenije pa su tako učešće na smotri uzele folklorne grupe KŠDB „Biser“ Jesenice iz Slovenije, KUD „Ivan planina“ Tarčin, BZK“Preporod“ Jajce, KUD „Karaula“ Karaula (Travnik), KUD“Šator paša“ Šatorovići (Brčko Distrikt), KUD „Nakib Abdagić Kiban“ Donji Vakuf, KUD „Mladi metalac“ Hadžići, BKUD “Gornji Rahić“ Rahić (Brčko Distrikt), KUD “Naša mladost“ Ključ, BZK “Preporod“ Konjic, KUD „Litva“ Banovići, KUD „Zumbul“ Vražići (Čelić), KUD „Krivaja“ Zavidovići i naravno domaćini BZK“Preporod“ Vitez.

Preko 400 folkloraša obučenih u tradicionalne narodne nošnje svečanim defileom ulicama grada Viteza započeli su program manifestacije u 19:00 sati da bi sat vremena kasnije u Gradskoj sportskoj dvorani u Vitezu smotru zvanično i otvorio načelnik općine gosp. Advan Akeljić.

Više stotina prisutnih gledalaca imali su prilike uživati u koreografijama koje su za ovu priliku pripremili članovi gostujućih društava i domaćina BZK “Preporod“ Vitez koji se predstavio sa sve tri folklorna ansambla i glazbeno-vokalnom sekcijom.

Iz organizacionog odbora 8. Međunarodne smotre folklora – Vitez 2015 zahvaljuju se prije svega svim učesnicima smotre na dolasku, zatim članovima BZK “Preporod“ Vitez, roditeljima, simpatizerima i svima ostalima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos u realizaciji ovog izuzetno obimnog projekta. Veliko hvala i sponzorima, posebno općini Vitez i naćelniku Advanu Akeljiću te BH Telecomu koji su bili generalni sponzori manifestacije.

Zahvaljujemo se i građanima općine Vitez koji su izdvojili svoje vrijeme i svojim prisustvom dali podršku svim folklornim grupama koje su se predstavile na ovogodišnjoj smotri.