U Vitezu održan performansom i ispraćaj sudionika pohoda u Srebrenicu

Ispraćaj sudionika iz Viteza na 13. pohod na Marš mira u Srebrenicu započeo je performansom na Gradskom stadionu u Vitezu.

Građani grada Viteza na simboličan način uz transparent “Srebrenico, Vitez je uz tebe” odali su počast nevino stradalim žrtvama Srebrenice te poslali poruku da Vitez nikada ne zaboravlja. Nakon toga je kolona, skupa sa transparentom, na novoizgrađenom mostu u Vitezu, bacanjem 116 ruža u rijeku Lašvu poslala poruku i na taj način se sjetila nevinih žrtava koje su stradale u Ahmićima.

Poslije toga je uslijedilo je učenje Fatihe na spomen obilježju Cisterna, a zatim i na samom Šehidskom groblju u Vitezu. U vatrogasnom domu uslijedila je završnica ispraćaja sudionika. Također, žene iz SDA sudionicima pohoda su podijelile srebreničke cvjetove koje su same izradile. Nakon klanjanja podne namaza i učenjem Fatihe u spomen obilježju u Ahmićima, sudionici Marša mira su krenuli put Nezuka gdje će prespavati prvu noć, a nakon toga slijede tri dana pješačenja do Potočara.

Važno spomenuti, iako već dovoljno poznat, ove godine, viteški pohod je dobio epitet međunarodnog pohoda s obzirom da će u društvu Vitežana kroz ova četiri dana biti i građani Republike Turske. Iznimna čast i zadovoljstvo svih jeste što su gosti iz Turske izabrali baš grupu iz Viteza. Zahvaljujemo se svima onima koji su izdvojili vrijeme te danas podržali performans i ispratili sudionike”, rekao je predsjednik Organizacionog odbora Trako Mujo.

Hayat.ba