U Vitezu održan folklorni koncert “Poigraj mi naše kolo”

Sat i četrdeset minuta dvorana Hrvatskog doma u Vitezu u subotu navečer je odzvanjala od pjesme, zvukova glazbenih instrumenata i gromoglasnog pljeska prisutnih. A pljeskalo se i zasluženo pozdravljalo sudionike folklornog koncerta „Poigraj mi naše kolo” na kojemu su nastupili orkestar i folklorna skupina „Kolo” iz Zagreba, tamburaški orkestar, dvije folklorne skupine i Izvorna pjevačka skupina HKD Napredak iz Viteza, te Mješoviti pjevački ansambl „Viteški akordi” iz Viteza.

Koncert je organiziran u sklopu obilježavanja stote godišnjice svetišta „Kalvarija” s crkvicom na vrhu brda iznad naselja Mali Mošunj u općini Vitez, do kojega vodi staza Križnoga puta. Crkvica, izgrađena 1913. i posvećena Gospi Žalosnoj, okoliš, staza i postaje Križnoga puta se uređuju, obnavljaju, a centralna svečanost bit će obilježena euharistijskim slavljen i drugim vjersko-kulturnim sadržajima 15. rujna.

Tim povodom Župni ured sv. Jurja u Vitezu, uz podršku i suorganizaciju HKD Napredak iz Viteza, od početka ove godine organizirao je više kulturnih manifestacija: koncerata, predavanja, tribina…!

I ovaj put, dvorana Hrvatskog doma bila je dupke puna, prisutni oduševljeni i svaku su izvedbu toplo i burno pozdravljali. No, ipak, najveći pljesak pripao je gostima iz Zagreba koji su na kraju vrhunskog kulturnog ugođaja izvodili plesove, pjesme i demonstrirali običaje Hrvata župe Guča Gora, u kojoj je i najveće svetište sv. Ive u Bosni, tek desetak kilometara udaljene od Viteza.

Prigodnim riječima, sudionicima koncerta i gledateljstvu obratili su se voditelj „Kola” Vladimir Kuraja i predsjednik HKD Napredak iz Viteza, Zoran Kupreškić. Tom prilikom razmijenjeni su i prigodni darovi, a burnim i dugotrajnim pljeskom pozdravljena je objavljena vijest da će pred Božić, na koncertu koji će u dvorani „Lisinski” u predbožićno vrijeme organizirati „Kolo” nastupiti i HKD Napredak iz Viteza.

Isti izvođači, sa istim programom, u nedjelju navečer nastupili su u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici.

Zvonimir Čilić / VL