U Vitezu obilježena 20. obljetnica osnivanja HVO-a

altSvečano i dostojanstveno Hrvati u srednjobosanske županije u srijedu su obilježili dvadesetu godišnjicu Osnivanja Hrvatskog vijeća obrane (HVO), bez kojega, sada Hrvata, bar u srednjoj Bosni,ne bi ni bilo, ili bi taj broj bio zanemarivo mali. I to treba znati i uspomenu njegovati i čuvati. Jer, tko zaboravi povijest, kao po pravilu, mora je ponoviti i to uvijek one najtužnije i najtragičnije dijelove.

A samo u Lašvanskoj dolini poginulo je blizu dvije tisuće pripadnika HVO-a, dok su samo u obrani Viteza poginulo 653 branitelja i civila. Samo u obrani Viteza ranjeno je više od dvije tisuće branitelja, više od branitelja ima status ratnog vojnog invalida, ostalo je 328 udovica i 451 dijete bez jednog ili oba roditelja.

Iz općina Lašvanske doline, najviše iz Travnika, prognano je trideset tisuća Hrvata, kuće i gospodarski objekti su im opljačkani i uništeni, a još uvijek više od 15 tisuća Hrvata čeka na povratak.

U spomen na poginule hrvatske branitelje, u svim općinama uz podignuta spomen-obilježja u srijedu je položeno cvijeće i upaljene su svijeće, a centralno srednjobosansko obilježavanje 20.-te godišnjice osnivanja HVO-a bilo je u Križančevu Selu nadomak Viteza. Vijence svježega cvijeća položile su predstavnici udruga proisteklih iz domovinskoga rata i predstavnici općinskih, županijskih, federalnih i državnih struktura političke, izvršne i zakonodavne vlasti. To su učinili i predstavnici Oružanih snaga BiH, na čelu s brigadirom Tomom Kolendom i počasni vod II Pješačke bojne OS BiH iz Kiseljaka. Molitvu opijela predvodio je fra Mirko Bobaš iz župe Vitez.

Zvonimir Čilić / VL