U Vitezu izvedena glazbeno-scenska predstava o agresiji na Vukovar

Glazbeno-scenska predstava, povijesno-edukativnog karaktera, u srijedu navečer izvedena je u prepunoj Kongresnoj dvorani Franšiznog centra BiH u Vitezu. Predstavu su osmislila i režirala dvojica branitelja Vukovara, Damir Markoš – Kutina i Damir Plavšić.

Na video zidu pokazivana je i prikazivana agresija na ovaj hrvatski grad, borba malobrojnih i slabo naoružanih branitelja u obrani svoga grada od dvadeset, trideset puta brojnijih i daleko naoružanijih srbo-četničkih postrojba i tzv JNA. A riječ je o prikazu velikom broju autentičnih snimaka srpske strane i nešto manjeg broja video snimaka hrvatskih amaterskih snimatelja. Vidjeli su brojni gledatelji iz Viteza i iz susjednih mjesta, strahote kroz koje je ovaj grad prolazio, njegovi žitelji hrvatske nacionalnosti, zarobljeni branitelji. Vidjeli su autentične snimke, neke do sada i ne objavljivane, borbi i neviđene hrabrosti i žrtve branitelja, ruševine, uništavanje svega što je hrvatsko, palež, progon, maltretiranja zarobljenih, čuli su, tko zna po koji put, „… bit će mesa klat ćemo Hrvate…“. I klalo se, iživljavalo se i u tomu se uživalo… Vidjeli su gledatelji na „djelu“ zločince Arkana, Šljivavčanina…, bradonje s četničkim šubarama i kokardama i u posljednji sedamdesetak godina, i još uvije, sveprisutnu, uvijek u prvom planu, crvenu zločinačku petokraku.

Autori su u ovoj glazbeno-scenskoj predstavi o agresiji na Vukovar a time i na Hrvatsku ukomponirali stravične scene s Bleiburga i Križnoga puta, scene iz Hude jame, Treznog, Kočevskog roga.., gdje je, kao i u Vukovaru dominirala i „kolo vodila“ crvena petokraka na glavama Titove zločinačke soldateske. A ta petokraka i zločinac Tito i dalje se slave u Hrvatskoj, u Bosni i Hercegovini

Sve to, strašno, upečatljivo, što gledateljima oduzima dah, popraćeno je i riječima branitelja Vukovarac autora ove glazbeno-scenske predstave, a da bi sve bilo i vjerodostojnije, zanimljivije i upečatljivije, doprinijeli i „dušu“ joj dali članovi HKD Napredak iz Viteza, dvije folklorne skupine, izvorna pjevačka skupina i orkestar harmonika. I može se reći da će ova predstava, jubilarni stoti put izvođena upravo u Vitez, a autori su rekli ne slučajno, nedvojbeno će ostati duboko urezana u pamćenje svih prisutnih. Ovom prilikom autori ove glazbeno-scenske predstave u najkraćem su predstavili svoje knjige, Damir Markoš – Kutina „58 HOS-ovaca u obrani Vukovara i Bogdanovaca“, te Damir Plavšić „Bitka za Vukovar – Kako smo branili svoj grad i domovinu Hrvatsku“
Prigodnim riječima goste iz Vukovara i sve prisutne pozdravila je županijska ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta, Katica Čerkez uz naglasak ideje o još čvršćoj povezanosti Vukovara i Viteza. A prekrasna večer emocija i ponosa završena je porukom – ne zaboraviti – i izlaskom svih sudionika ove glazbeno-scenske predstave, organizatori dolaska Vukovaraca u Vitez, i jedna skupina branitelja Lašvanske doline, na scenski podij i zapjevali Tomsonovu „Lijepa li si“, što su prihvatili i svi prisutni.

Prethodni članakNikola Kovač iz BiH postao najskuplji gejmer u povijesti!
Sljedeći članakFOTO: Viteške “Šmizle” oduševile Kiseljak