U Vitezitu četiri godine stoji pogon za delaboraciju avio bombi

Iako je izgrađen još prije četiri godine, pogon za delaboraciju avio bombi i streljiva koje u sebi sadrže TNT još nije delaborirao odnosno uništio ni jednu avio bombu niti jedno zrno streljiva. UNDP je u ovaj pogon uložio oko milijun KM koji je trebao u tri smjene delaborirati 200 avio bombi i zaposliti 20 radnika.

Iako se zaklinju u “jedinu nam BiH” njezini visoki dužnosnici ne žele ni po koju cijenu da pokrenu uništavanje avio bombi i streljiva kojega ima preko 17 tisuća tona viška u magazinima oružanih snaga.Da apsurd bude veći svi se javno zalažu da se viškovi uništavaju, ali sve više se sumnja da ga potajno prodaju zaraćenim stranama Bliskog Istoka pa čak i pripadnicima zloglasne Al Qaeda.

Zbog sve većih sumnji u nezakonitu i nelegalnu trgovinu oružjem kako prenose mediji u BiH i Hrvatskoj, predstavnici UN-a već su zatražili informaciju o trgovini oružjem iz Bosne i Hercegovine. Nedavno je o potrebi uništavanja viška avio bombi javno govorio i Bakir Izetbegović jedan od članova tročlanog predsjedništva BiH, ali sve će se izgleda završiti po onoj narodnoj “tresla se gora rodio se miš”. Da su kojim slučajem ozbiljno htjeli uništavati viškove naoružanja oružanih snaga predstavnici vlasti ove zemlje mogli su zaraditi poene kod međunarodne zajednice i biti korak bliže ka Europskoj uniji.

Otklonili bi sve sumnje da se oružje iz ove zemlje tajno i nezakonito prodaje u ratnim zonama diljem svijeta. S druge pak strane za četiri godine radnici samo u Vitezitu mogli su iz uništenih mina izvaditi odnosno izdvojiti TNT-a (trinitrotoluol) za proizvodnju više tisuća tona privrednih eksploziva koji se danas uvoze u našu zemlju.Devize bi ostale u zemlji, radnici bi bili uposleni, zaradili sebi plaću a Državi platili obveze. Procjene su da je pogon radio punim kapacitetom za četiri godine bi uništio oko 200 tisuća avio bombi, prenosi Flash.ba

Srećko Stipović