U utorak dodjela uvjerenja za načelnike i vijećnike izabrane 07. listopada

U utorak će se u Zgradi institucija Bosne i Hercegovine u Sarajevu održati ceremonija uručenja uvjerenja o dodjeli mandata novoizabranim načelnicima i gradonačelnicima svih općina i gradova u državi, izuzev grada Mostara. Ukupno 141 načelnik bi trebao nazočiti ovoj ceremoniji, uključujući i načelnike Općina Istočni Drvar, Istočni Mostar, Vukosavlje, Srebrenica i Bosansko Grahovo čiji izbor iz Središnjeg izbornog povjerenstva još nisu potvrdili.

Također, dosadašnji predsjednici Općinskih vijeća i vijeća gradova ili druga osoba kao predstavnik vijeća imaju obvezu preuzeti uvjerenje o dodjeli mandata novoizabranim vijećnicima.
Dodjelom ovih uvjerenja ne preostaju nikakve zapreke za svečanu primopredaju vlasti u svim općinama gdje je Središnje izborno povjerenstvo potvrdilo izborne rezultate.

Podsjetimo, najveći broj glasova (4336) za Općinskog načelnika u Vitezu dobio je Advan Akeljić (SDA), a kada je u pitanju broj vijećnika HDZ BiH ima ih osam, kao i SDA. HDZ 1990 ima četiri, SDP BiH dva, a SBB, NSRZB i HSS SR po jednog vijećnika. Shodno zakonu novi predsjedavajući Općinskog vijeća ne smije biti iz istog naroda kao i načelnik, a novog predsjedavajućeg biraju novoizabrani vijećnici.