U Tuzli proglašeno stanje prirodne nesreće zbog opasnosti od poplava i klizišta

Na prijedlog Gradskog stožera civilne zaštite, gradonačelnik Grada Tuzle Jasmin Imamović je donio Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće zbog opasnosti od poplava i klizišta na području grada Tuzle.

Ova Odluka podrazumijeva da će službe zaštite i spašavanja Grada Tuzle nastaviti intenzivne aktivnosti na sprečavanju štetnih posljedica do kojih može doći uslijed prirodne nesreće.

Apelira se na građane da sa svoje strane poduzmu maksimalne mjere za ublažavanje eventualnih posljedica od poplava i klizišta, a posebno da obilaze teren oko svojih objekata, te da o svakoj eventualnoj opasnosti obavijeste Operativni centar civilne zaštite na broj 121 ili Profesionalnu vatrogasnu jedinicu na broj 123, piše Klix.ba. 

S obzirom da je tijekom cijelog šestog mjeseca područje grada Tuzle bilo izloženo velikim količinama oborina, vodostaji na rijekama i potocima, posebno u istočnom dijelu grada, su sve kritičniji, priopćeno je iz Gradske uprave Tuzla.

Ekipe Gradskog stožera civilne zaštite i sve službe zaštite i spašavanja su cijelo navedeno vrijeme bile na terenu i nastojale preventivno djelovati, kako ne bi nastupile štetne posljedice.

Zbog obilnih kišnih padavina i prognoza Federalnog hidrometeorološkog zavoda, prema kojima će padavine biti intenzivirane u naredna 24 sata, te dojave o izlijevanju vodotoka i pojave klizišta na području grada Tuzle, danas je održana izvanredna sjednica Gradskog stožera civilne zaštite, na kojoj je razmatrana trenutna hidrološka i geološka situacija u gradu Tuzli.