U Travniku održana javna tribina ‘Reorganizacija BiH’

U Travniku je 12. veljače održana javna tribina na temu “Reorganizacija BiH”, priopćili su danas iz ŽO HDZ-a BiH ŽSB-a.

Raspravu na temu “Reorganizacija BiH” otvorila je Lidija Bradara, predsjednica ŽO HDZ-a BiH ŽSB-a i članica Predsjedništva HDZ-a BiH. Bradara je naglasila kako u održavanju tribine u Travniku, dan prije istog skupa u Mostaru, ima puno simbolike, kao što i samo mjesto održavanja, sala Općine Travnik, u sebi također nosi simboliku, toliko važnu za hrvatski narod središnje Bosne i njihove zastupnike u županijskim tijelima vlasti.

“Oko 90 tisuća Hrvata, koliko ih prema procjenama živi u Županiji središnja Bosna (ŽSB), više ne bi smjeli biti preglasavani kao što ni hrvatski narod u BiH više ne bi smio doživjeti da mu drugi biraju predstavnike vlasti, Komšiće i Budimire”, izjavio je, uz ostalo, u svom govoru Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH. Predsjednik HDZ-a BiH veći dio svojega izlaganja o političkom stanju u BiH, promjenama Ustava i prijedlozima stranke o tomu kako reorganizirati BiH da i hrvatski narod u njoj ostvari punu jednakopravnost s druga dva konstitutivna naroda, posvetio je upravo povezanosti ŽSB-a i HNŽ-a te podcrtao da će se i rješenja za ustroj ove dvije županije i njihovih sjedišta, Travnika i Mostara, tražiti i dogovarati paralelno.

“Ja očekujem uskoro prijedloge ŽO HDZ-a BiH u obje županije o tomu kako ih urediti, na koji način. Ono što želimo postići je asimetrija u položaju malobrojnijeg naroda. Mehanizmi zaštite Bošnjaka u HNŽ-u i Mostaru moraju biti na jednak način primijenjeni i u SBŽ-u, gdje se na identičan način treba zaštiti interes hrvatskog naroda”, poručio je, uz ostalo, Čović.

U raspravu na temu “Reorganizacija BiH” uključili su se brojni okupljeni posjetitelji tribine iz Travnika, Viteza, Busovače, Bugojna.. Uz predsjednika HDZ-a BiH, na javnoj tribini u Travniku bili su brojni stranački dužnosnici kao i dužnosnici stranke u županijskim i tijelima vlasti općina ŽSB-a, priopćeno je iz ŽO HDZ-a BIH ŽSB-a.