U Travniku održana diskusija o uvođenju antikorupcijskog obrazovanja u školama

Nastavni planovi škola u BiH trebaju učenicima omogućiti antikorupcijsko obrazovanje kako bi od najranijeg uzrasta postali svjesni štetnosti korupcije koja je prisutna u gotovo svim oblastima u BiH, istaknuto je u Travniku na javnoj diskusiji o mogućnosti uvođenja antikorupcijskog obrazovanja u školama.

Na ovom skupu predstavljen je nacrt kurikuluma za učenike do četvrtog razreda osnovnih škola kao dio projekta “Kurikulum za transparentnost, kurikulum za odgovornost”, koji provode udruge INFOHOUSE iz Sarajeva, Centar za medije i analize i Omladinski komunikativni centar iz Banja Luke, uz financijsku pomoć Europske unije (EU).

Kurikulum je prosvjetnim djelatnicima predstavila jedna njegovih autorica Vanja Elezović, koja je kazala da je samo odgojem i obrazovanjem najmlađih moguće osnaživati javnu svijest o štetnosti korupcije.

S obzirom na to da je BiH zemlja u tranziciji i da su moralne vrijednosti u opadanju, potrebno je raditi na jačanju svijesti o štetnosti korupcije. Kod starijih to ide malo teže, ali kod djece postoji prostor da se stvari promijene na bolje – kazala je ona za Fenu.

Na pitanje koji su načini da se učenici početnih razreda osnovnih škola educiraju o ovom problemu, Elezović je kazala kako djeca u ovoj dobi ne mogu razumjeti pojmove poput korupcije, prevare i nepotizma, ali da im se oni mogu objasniti kroz igru i primjere koji će pomoći da razlikuju dobro od lošeg.

Na ovaj način možemo očekivati da ćemo u budućnosti stvoriti ambijent u kojem se korupcija neće smatrati normalnom pojavom – kazala je Elezović.

Svrha javne diskusije je predstaviti pripremljeni nacrt dokumenta i prikupiti mišljenja relevantnih stručnjaka kako bi se ona ugradila u finalni dokument koji će biti proveden kroz nastavni plan i program.

Finalni dokument trebala bi odobriti Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH te nadležna entitetska i županijska ministarstava piše Fena.

Osim kurikuluma za osnovne škole, tim eksperata pripremio je i kurikulume za srednje škole i sveučilišta, a javne diskusije će biti organizirane i u Bijeljini, Tuzli, Sarajevu i Banjoj Luci.