U subotu na Danima kazališta: ‘Želim da se oslobodim’ – AP ‘Branislav Nušić’ Šid

Ovoga vikenda, točnije u subotu 24. studenog, na “daskama koje život znače, u kazališnoj dvorani Vitez nastupit će Amatersko pozorište “Branislav Nušić” iz Šida (Srbija), s predstavom “Želim da se oslobodim”. To je kazališna predstava sa suvremenom tematikom – o nasilju u obitelji. Ispovijest je to 12 žena koje su žrtve nasilja. Angažirana, edukativna, potresna predstava o nasilju, pri tom dokumentarno svedena, vizualno profinjena.

Redatelj Cvetin Aničić odlučio je da o nasilju pričaju mlade djevojke kao da su one same žrtve nasilja na mjestu zločina, kao prikovane za njega. Mjesto zločina oznaceno je policijskim vrpcama, ogradeno od gledališta i taj cetvrti zid cini žrtve nasilja nedodirljivima. Kao da nam govore “mi smo sada sigurne, više nas ne možete povrijediti”.

“Želim dа se oslobodim!” ultimаtivnа je predstаvа а postignutа umetničkа i nivo izvođenjа svrstаvа je u „Must see” kаtegoriju.
Predstava “Želim da se oslobodim” prošle godine osvojila je drugo mjesto na republičkom natjecanju u Srbiji medu 460 kazališta. Predstava je osim u susjednim zemljama gostovala i u austrijskom gradu Linzu.

Priče su njihove improvizacije na zadanu temu. Koristeći članke iz novina, priloge iz servisa za informiranost nastaju potpuno dokumentarni iskazi koji su scenski oblikovani i podvučeni glazbom. One traže slobodu života i slobodu govora koja im je zabranjena. Sve su različitih profesija od odvjetnice do radnice u fabrici, različiti su im karakteri i osobine, ali problem je isti.
One sad ne traže ništa više od jednog zagrljaja s publikom

Udruženje žena „Šidijanke” iz Šida uključile su se u akciju borbe protiv nasilja nad ženama pod nazivom „Hoću da znaš da postoji izlaz” i u okviru te akcije upravo je i urađena predstava „Želim da se oslobodim”, koja je rezultat kazališne radionice koju je osmislio redatelj Cvetin Aničić. U subotu, 24. studenog, prije predstave u dvorani Općine Vitez, s početkom u 17,00 sati bit će održana i javna tribina „Hoću da znaš da postoji izlaz”, kao odlična najava za ovu predstavu. Inače, Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama je 25.11.

Trajanje predstave 60 minuta

Režiju potpisuje Cvetin Aničić, u u predstavi igraju: Nataša Dragić, Ilijana Oreščanin, Dajana Posavčić, Neda Gligić, Marija Tubić,Teodora Merdanović, Jovana Perić, Sara Harambašić, Jelena Pejčić, Milica Grčić, Aleksandra Stanivuković, Vanja Stevanović.