U subotu III. međunarodna smotra folklora „Srce Središnje Bosne“

U subotu, 12.9.2015. godine, s početkom u 19 sati, HKD „Napredak“ podružnica Busovača organizira III. međunarodnu smotru folklora pod nazivom „Srce Središnje Bosne“.

Prošlogodišnja MSF „Srce Središnje Bosne“ je izazvala oduševljenje kod oko 2000 gledatelja koji su došli iz svih krajeva Središnje Bosne. Imajući u vidu upravo to prošlogodišnje oduševljenje i zainteresiranost koja vlada, HKD „Napredak“, podružnica Busovača, odlučilo je nastaviti s ovim projektom te i ove godine organizirati MSF „Srce Središnje Bosne“.

Program počinje svetom misom u 17.30 sati, u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog u Busovači, zatim slijedi svečani mimohod folklornih skupina u kroz grad do sportske dvorane SŠ „Busovača“ gdje će službeni program Smotre početi u 19 sati.

Na smotri će sudjelovati:

1. HFD „Jadro“ (Solin, Republika Hrvatska),
2. HŠKK „Busovača“ (Beč, Austrija),
3. HKUD „Biloševica“, Široki Brijeg
4. HKUD „Bećarac“ Lepenica
5. HKD „Napredak“, podružnica Vitez,
6. HKD „Napredak“, podružnica Busovača
– folklorni sastav
– ženska i muška izvorna pjevačka skupina HKD „Napredak“ Busovača

HKD Napredak podružnica Busovača je obnovljeno u travnju 1991. godine. Broji nešto više od 250 članova. U sastavu Društva djeluju folklorni sastav, tamburaška skupina, izvorna pjevačka skupina, kazališna skupina i mažoretkinje. Napredak je u gradu Busovači glavni nositelj kulturnih događanja. Nakon dugogodišnjeg rada, Društvo se odlučilo i na organiziranje ove smotre folklora kako bi i na taj način upotpunilo i obogatilo kulturni život Busovače, ali i Središnje Bosne.

Folklorni sastav je osnovan 1996. godine. U proteklih sedam godina sastav broji preko 120 članova koji su podijeljeni u tri dobne skupine. Bilo koja kulturna manifestacija je nezamisliva bez sudjelovanja folklornog sastava naše podružnice, a zadnjih godina, jednom godišnje (pred kraj godine), priređuje godišnji koncert pred mnogobrojnom publikom i tada sastav prezentira svoj godišnji rad. Repertoar sastava čine:

1. Busovačke igre i pjesme
2. Igre iz Kreševa
3. Igre iz Kraljeve Sutjeske
4. Igre iz Središnje Bosne
5. Slavonske pjesme i plesovi
6. Bunjevačke igre
7. Baranjske pjesme i plesovi
8. Šaljive igre iz Banata
9. Igre iz Makedonije
10. Plesovi Bosanske Posavine

Folklorni sastav HKD Napredak, Busovača je nastupao mnogim smotrama, festivalima i večerima folklora kako u BiH tako i izvan granica naše domovine; Lepenica, Orašje, Zagreb, Beč, Linz, Knin, Vukovar, Sarajevo (sudionici kulturnog spektakla Lijepom našom), Tomislavgrad, Kupres, Kraljeva Sutjeska, Široki Brijeg, Mostar, Vitez, Novi Travnik, Zenica, Kreševo i mnogi drugi.