U srijedu 19. obljetnica zločina nad Hrvatima u Buhinim kućama

U spomen na ubijene vojnike i civile u Buhinim kućama, kod Viteza, u srijedu 9. siječnja 2013. godine, na devetnaestu godišnjicu tragedije, na mjesnom groblju Topala, gdje je i pokopan najveći broj žrtava iz Buhinih Kuća, bit će služena sveta misa zadušnica.

Sveta misa zadušnica bit će služena u 11 sati, a 15 minuta ranije rodbina, prijatelji i suborci, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata upalit će svijeće i položiti cvijeće u znak sjećanja na poginule.

Podsjetimo, 9. siječnja 1994. godine u ranim jutarnjim satima, pod okriljem maglovite i vrlo hladne noći, pripadnici elitnih postrojbi Armije BiH i MUP-a probili su linije obrane Prve bojne Viteške brigade HVO-a, upali u viteško prigradsko naselje Buhine Kuće i među vojnicima i civilima napravili pokolj. Ubijeno je i masakrirano 27 vojnika i civila, među kojima je bilo žena i staraca. Slike ubijenih i masakriranih vojnika i civila čija su tijela ležala na otvorenom i kuće i gospodarski objekti koji su gorjeli, obišle su cijeli svijet, no ni to nije bilo dovoljno za pokretanje istrage i kažnjavanje ovog strašnog zločina.

U prijašnjim borbama za obranu Buhinih Kuća i u borbama za oslobađanje ovoga prigradskog naselja Viteza poginulo je još 9 pripadnika HVO-a, a ranjeno ih je više desetaka.