U Srednjobosanskoj županiji povećan broj zaposlenih za 8,37 posto

Županijska služba za zapošljavanje Srednjobosanske županije pokriva 12 općina, koje se tradicionalno bave proizvodnjom tekstila, te obradom drveta i stakla.

Nova tekstilna industrija djeluje u nekadašnjem industrijskom gigantu Borac Travnik, a samo jedna od njih dnevno proizvodi oko tisuću i pol odjevnih jedinica.

Mašinski tehničar, Redžif Mehić, u ovoj firmi zaposlen je nepune dvije godine. Završio je školu i stekao zvanje medicinskog tehničara, ali na birou je proveo dvije ili tri godine.

Nisam mogao naći posao u struci. Otvorio se natječaj u firmi Fortitudo, supruga i ja samo se prijavili i prošli smo prekvalifikaciju i obuku. Zahvalni smo što su nam ponudili posao jer danas je jako teško doći do posla”, podvukao je Mehić.

Uvid u povećanje broja radnih mjesta u proteklih 16 mjeseci dao je direktor Službe za zapošljavanje Srednjobosnaske županije, Željko Lončar, koji pojašnjava da su zapošljavanje i raskid radnog odnosa dvije dinamične kategorije koje se kod poslodavaca javljaju tokom cijelog rada i poslovanja.

No prema našim podacima od 1. svibnja 2015. godine do 30. rujna 2016. godine zaposleno, odnosno radni odnos zasnovalo je 13.300 osoba”, kazao je za Fenu Lončar.

Dodao je da je 1. svibnja 2015. godine na evidenciji nezaposlenih bila 41.100 nezaposlena osoba dok je s 30. rujna 2016. godine na evidenciji 39.800 osoba, što znači da je broj nezaposlenih smanjen za 1.436 osoba.

Uposlenica firme Prevent, Mirela Džinić, jedna je od novozaposlenih u tekstilnoj industriji i ona tvrdi da radi u kompaniji koja zapošljava i obučava mladi kadar.

U Preventu radim oko šest mjeseci. Prije toga 13 ili 14 godina radila sam u financijskom sektoru međutim, spletom okolnosti, ostala sam bez posla. Kako je tekstilna industrija moja ljubav u roku od dva tri mjeseca posao je jednostavno mene našao”, ispričala je Džinić.

Smatra da je menadžment ove firme prepoznao da su im potrebni istinski zaljubljenici i stručni kadar, a trenutno u firmi obavlja posao tehnologa koji je usko vezan za pripremu i cijeli proces proizvodnje.

Prema podacima Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine, u periodu od travnja 2015. do listopada 2016., u Federaciji je zabilježen porast od 26.219 zaposlenih. Za Srednjobosansku županiju to znači povećanje od 8,37 posto.

Prethodni članakHumani gest čovjeka iz Prozor Rame: Platio struju za 16 obitelji kako ne bi dužne dočekale Božić
Sljedeći članakUdruga “Betanija” Vitez organizira druženje za djecu i druge osobe s posebnim potrebama