U spomen omiljenom papi Ivanu Pavlu II

Vitraj

S velikom radošću Hrvati – katolici u BiH čekaju 27. travnja ove godine kada će u Vatikanu, uz brojne svečanosti, svetim proglasiti pokojnog Svetog Oca Ivana Pavla II. No, s posebnom radošću, sa svakodnevnim molitvama, taj dan čekaju, vesele mu se, Novotravničani, župljani župe Presvetog Trojstva, na čelu sa župnikom don Žarkom Vujicom, koji imaju neraskidive veze s pokojnim papom Ivanom Pavlom II.

Naime, pokojni Sveti Otac, za njegovog prvog dolaska u BiH (Sarajevo, 1997.), vrhbosanski nadbiskup i metropolit, uzoriti kardinal Vinko Puljić, poklonio mu je njegov portret, ulje na platnu, djelo poznatog novotravničkog i bosanskohercegovačkog umjetnika, Ante Mamuše. Za vrijeme svete mise na stadionu Koševo Sveti Otac je, uz opće odobravanje, posebno prisutnih  Novotravničana i vjernika iz drugih župa Lašvanske doline, posvetio  temeljni kamen za gradnju župne crkve Presvetog Trojstva u Novom Travniku,  jedne od najljepših u poratnom vremenu izgrađenih u BiH. U toj prelijepoj crkvi,  koju je19. listopada 2013., na desetu godišnjicu utemeljenja župe Presvetog Trojstva, blagoslovio uzoriti kardinal Vinko Puljić, na jednom od osam velikih vitraja oslikani su likovi blaženika Ivana Merza i Alojzija Stepinca, sluga Božjih Petra Barbarića i Josipa Štadlera i među njima, u sredini, Svetog Oca Ivana Pavla II. Djelo je to također umjetnika Ante Mamuše, nedvojbeno jednog od najboljih, najpriznatijih i najpoznatijih majstora sakralne umjetnosti u BiH.

Uz sve to, sada je u završnoj fazi modeliranje i priprema za izlijevanje (od umjetnog kamena) skulpture Svetog Oca Ivana Pavla II u nadnaravnoj veličini, visokoj 2,5 metara. Na tom velikom projektu već tri mjeseca radi, slobodno se može reći drugi veliki novotravnički umjetnik – kipar, Zdenko Jurišić. I sve je rađeno, urađeno, a bit će i izliveno u ateljeu i umjetnikovoj radionici , kipara Zdenka Jurišića, koji iza sebe ima niz skulptura ( i ne samo skulptura i ne samo sakralne tematike) kao što su, recimo, velika skulptura sv. Josipa u nadnaravnoj veličini, postavljena na ulazu u novoizgrađenu župnu crkvu u Rankovićima (općina Novi Travnik), spomen-obilježje žrtvama partizanskog zločina počinjenog u listopadu 1994. prilikom pada Travnika u njihove ruke, a postavljenog u šumarku Rije, na mjestu pronađene masovne grobnice žrtava tog zločina, Zavjetni križ Vrhbosanske nadbiskupije izrađen u povodu nastupajućeg trećeg milenijuma…!

Skulptura omiljenog Svetog Oca, bit će postavljena uz oltar u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Novom Travniku i bit će posvećena 27. travnja, kada će biti proglašen svetim pokojni Ivan Pavao II. Na svečanoj svetoj misi, kako nam je kazao župnik don Žarko Vujica, to će učiniti don Pavo msgr. Jurišić, dekan Teološkog fakulteta u Sarajevu i aktualni arhiđakon Gučogorski.

„Sretan sam, počašćen i neobično zadovoljan i don Žarku Vujici zahvalan što mi je ukazao povjerenje i čast uraditi ovu skulpturu,  od cijelog katoličkog  puka, poštovanog Svetog Oca Ivana Pavla II. Ja sam bio izuzetno sretan što sam pokojnog Ivana Pavla II doživio u njegovoj svetosti i poniznosti za vrijeme njegovog drugog dolaska u BiH, u lipnju 2003. u Banja Luci. A sretan sam i zbog činjenice, što želim i naglasiti, da su, oduvijek, umjetnici radili, izrađivali kipove, skulpture, potrete… svetaca, ali malo ih je koji, evo kao ja, imaju priliku raditi skulpturu sveca čiji sam, donedavno, bio suvremenik. Počašćen sam i radi toga iznimno sretan“, kazao nam je poznati akademski kipar, Zdenko Jurišić.

Također je vrijedno naglasiti da će velikoj svečanosti posvećenja skulpture Svetog Oca Ivana Pavla ii u crkvi Presvetog Trojstva, prethoditi izložba sakralnih djela istaknutih bosanskohercegovačkih i hrvatskih umjetnika, Novotravničana Ante Mamuše i Zdenka Jurišića. Izložba, tradicionalna, koja nosi naziv „U susret Uskrsu“ bit će otvorena 15. travnja u Galeriji likovnih stvaratelja Lašvanske doline. A za ova dva vjersko-kulturna događaja u Novom Travniku i cijeloj Lašvanskoj dolini već sada vlada veliko, čak bi rekli iznimno zanimanje i ne samo među katoličkim vjernicima.