U spomen na život i djela biskupa fra Joze Garića

Udrugu „Volim Vitez“ čine mladi i obrazovani ljudi koji se se već iskazali s više humanitarnih, ekoloških, kulturnih… aktivnosti. Pokazavši da hoće, znaju i mogu pred njima je i najzahtjevnija akcija, aktivnost koja nosi naziv „Baština bosanskog franjevca i biskupa fra Joze Stjepana Garića.

Biskup fra Jozo Garić je rođen 28. listopada 1870. u Vitezu, a umro je 30. lipnja 1946. godine u Gracu u Austriji. Iako je riječ o uglednom franjevcu,  i prvom rezidencijalnom biskupu Banjalučke biskupije (1912. – 1946.), o njemu se, pa i u rodnom Vitezu, uglavnom vrlo malo zna, ili gotovo ništa. A to, nikako, ne ide na čast ni župnom uredu župe Vitez, niti pak kulturnim i javnim djelatnicima ovoga grada. Istina, teko povremeno, o fra Jozi Gariću, izlazile su zabilješke  u Lašvanskom ljetopisu 1998 i monografijama „Volim Vitez“i Monografiji „Vitez, grad i općina“. To je neshvatljivo, iako se zna, a to baš i nije teško znati, da  Vitez nije imao niti je dao veći broj Hrvata koji zaslužuju posebnu pozornost viteške i javnosti daleko šireg područja.

A da tako i ne ostane, kako sada stvari stoje, trebat će zahvaliti članovima Udruge „Volim Vitez“, koji ime svoje Udruge potvrđuju konkretnim djelima, a ne samo „praznim pričama“, koje vrlo brzo „vjetar raznese“ i sve ostaje bez ikakvih konkretnih tragova.

Naime, ova zanimljiva akcija vodi se već nekoliko mjeseci, a u srijedu navečer organiziran je sastanak Organizacijskog odbora ove akcije, a domaćin je bio viteški župnik, fra Velimir Bavrka.

Iako je župnik fra Velimir bio upoznat s ovim aktivnostima, članovi Udruge, na čelu s predsjednikom, Stjepanom Alilovićem, upoznali su ga s pripremama ove akcije koja bi trebala uskoro rezultirati „Okruglim stolom“ o životu i djelu biskupa Garića. Okrugli stol će se održati u Vitezu, datum održavanja će biti uskoro definiran, a gosti- izlagači  bit će ugledni profesori s teoloških fakulteta, istaknuti povjesničari…

Kako je rečeno na sjednici Organizacijskog odbora, od prikupljenih materijala o životu i radu biskupa Garića, te od izlaganja na Okruglom stolu od strane uglednih sudionika,  tiskat će se prigodna publikacija – Zbornik radova. Načelno je već dogovoreno izdavanje prigodne poštanske marke s  likom fra Joze Garića, planirano je postavljanje njegove spomen-biste, jednoj ulici koja vodi ka mjestu rođenja fra Joze Garića dat će se njegovo ime, uredit će se grob njegove majke u Starom groblju u Jardolu, hodočastit će se na fra Jozino vječno počivalište u Gracu u Austriji…

Planiran je i niz drugih aktivnosti u pripremama Okruglog stola, a i aktivnosti koje će slijediti nakon ove akcije i aktivnosti članova Udruge „Volim Vitez“, koja zaslužuje sve moguće pohvale.

Viteški župnik, fra Velimir Bavrka, zdušno je prihvatio i podržao ovu akciju, spreman je dati i svoj osobni doprinos, a i doprinos župnog Ureda, a što su učinili o prisutni novinari.

Prethodni članakViše od stotinu Vitežana večeras će bodriti reprezentaciju Hrvatske na Poljudu
Sljedeći članakNovi Travnik: Anonimni dobročinitelji platili sve dugove u ljekarnoj