U spomen na poginule pripadnike PPN Ludvig Pavlović

Postrojba za posebne namjene (PPN) „Ludvig Pavlović”, iz Hercegovine, sa sjedištem u Čapljini, za koju se znalo reći da je i inače bila „posebna“ u onom najpozitivnijem smislu riječi, ostavila je pozitivnog traga i u srednjoj Bosni. Prije svega u Uskoplju, Novom Travniku, Jajcu i Busovači, gdje su 24. siječnja 1993. godine  poginula trojica pripadnika ove postrojbe. Naime,  u žestokom sukobu s pripadnicima Armije BiH, nadomak Busovače, živote su izgubili: Ivan Šarac, Krasnodar Galić i Mladen Ćurčić.

I ove, kao i ranijih godina, svečano i dostojanstveno u Busovači, u organizaciji Udruge „Ludvig Pavlović“, sa sjedištem u Čapljini, uz podršku srednjobosanskih udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, obilježena je godišnjica (dvadesetšesta) stradanja ove trojice pripadnika ove postrojbe. U župnoj crkvi sv. Ante Padovanskog slavljena je sveta misa zadušnica koju je predvodio župnik fra Zoran Jaković. U punoj crkvi, uz vjernike iz Busovače, na svetoj misi su bili i pripadnici postrojba HVO-a s područja srednje Bosne koje su predvodili pukovnik Željko Ljubanić, ratni zapovjednik brigade HVO-a „Jure Francetić“ iz Zenice, brigadir, Duško Grubešić, zapovjednik brigade „Nikola Šubić Zrinjski“ iz Busovače, brigadir Dragan Vinac u ratu jedan od zapovjednika PPN „Vitezivi“ iz Viteza, general Ilija Nakić, zapovjednik „Travničke“ brigade HVO-a, kasnije zapovjednik, 3. gardijske brigade i Zbornog područja Vitez.

Prisutni su bili Nikola Lovrinović, predsjednik Kluba HDZ BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata koje je predvodio predsjednik UNRO HVO H-B, Jozo Stojak Mungos, članovi obitelji poginulih, te veća skupina članova Udruge pripadnika PPN „Ludvig Pavlović“, na čelu s tajnikom, Davorom Đugumom i ratnim zapovjednikom postrojbe, general pukovnik, Dragan Ćurčić.

Svetoj misi u Busovači prethodio je odlazak u Zenicu, na groblje „Crkvice“ gdje je položeno cvijeće i upaljene svijeće na grobu Mladena Ćurčića, jednog od trojice poginulih kod Busovače, inače Zeničanina, brata ratnog zapovjednika PPN „Ludvig Pavlović”, generala Dragana Ćurčića.

Nakon svete mise zadušnice u župnoj crkvi u Busovači, svi su oni uz spomen-obilježje poginulim braniteljima Busovače, podignutom u središtu grada, položili cvijeće i upalili svijeće.

Iako je i ranije u Lašvanskoj dolini bilo oružanih sukoba pripadnika tadašnjih (na papiru op.a.) ratnih saveznika u borbama protiv srpskog agresora, događaji u Busovači u vremenu od 21. – 31. siječnja 1993., po mnogim ocjenama povjesničara i vojnih analitičara, bili su i uvod u krvavi bošnjačko-hrvatski rat u Lašvanskoj dolini koji je definitivno počeo 16. travnja 1993. godine i uz potpunu blokadu ovoga područja, trajao je 316 dana.