U spomen na osmero ubijenih viteških mališana

Danas, 9. lipnja, dan uoči godišnjice velike tragedije kada je granata ispaljena s položaja tzv. Armije BiH, u Kamenjačama, nadomak Viteza, 10. lipnja 1993. godine, zauvijek u igri prekinula osmoro viteških mališana, organizirano je okupljanje viteške djece i mladeži ali i starijih i tiha šetnja od Gradskog trga do spomen-obilježja OSMICA, sjećanje na tragično prekinutu mladost. Sjećanje na tragediju, mimohod, organizirali su upravo mladi, viteška mladost, spontano, od srca, s iskazanim dužnim pijetetom.

A cilj ovog, rekli bismo, spontanog okupljanja, tihi mimohod, cvijeće, svijeće, molitva… bio je dati doprinos trajnom sjećanju na ove nevine žrtve ove tragedije i svu drugu djecu stradalu u Domovinskom ratu, te poslati poruku kako za ovaj zločin, kao i za brojne druge koji su počinjeni nad Hrvatima u srednjoj Bosni i u Bosni i Hercegovini, gotovo da nitko nije odgovarao.

Dodatnu upečatljivost ovom događaju, dodatnu težinu ovom veličanstvenom skupu obilježavanja dvadesetšeste godišnjice tragedije, ubojstva osmoro viteških mališana i istovremeno još šestoro ranjenih, dala je kazališna skupina KUD “Karol Wojtyla“ iz Kaštel Kambelovca, s predstavom “Brod”. Naime, predstava govori o svoj ubijenoj djeci u Domovinskom ratu, ali svoj djeci svijeta koja su bila žrtve svih ratova, svih civilizacija, kojim je ratnim stradanjima oduzeta igra, prekinuta mladost.., bila je uvod u ovaj događaj, pun emocija, ljubavi i poruka..