U Sloveniji se broj zaraza smanjuje, popuštanja u turizmu i ugostiteljstvu

U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđene 632 zaraze koronavirusom, a broj hospitaliziranih se smanjuje, pa se vlada odlučila za nova manja popuštanja protuepidemijskih mjera u ugostiteljstvu i turizmu.

Od ponedjeljka će hoteli i drugi turistički objekti s više od 60 soba moći gostima nuditi smještaj u više od polovice smještajnih kapaciteta, a u manjima i dalje vrijedi pravilo da ne smiju iznajmiti više od polovice soba, objavila je slovenska vlada. Uvjet je da su gosti preboljeli covid-19 u posljednjih šest mjeseci, da su cijepljeni ili da imaju negativni test na koronavirus, prenosi Hina. Isti je uvjet imunosti određen i za korisnike ugostiteljskih lokala koji od ponedjeljka mogu biti posluženi u unutarnjim zatvorenim prostorima, a ne samo na terasama.

Kako prenose slovenski mediji, na što bržem otvaranju ugostiteljstva i turizma inzistira u vladi posebno ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek budući da su pritisci turističkog i ugostiteljskog sektora veliki i da je taj dio gospodarstva zbog dugotrajnog lockdowna doživio velike štete i bori se za opstanak. Slovenska vlada objavila je u subotu na Twitteru da su u zadnja 24 sata sa 4327 PCR testova potvrđene 632 zaraze, uz 14,6 posto negativnih nalaza, što je smanjenje broja novooboljelih u jednom danu po broju, ali i postotku koji je prethodni dan iznosio 15 posto pozitivnih.

Značajnije je da je znatnije opao i broj hospitaliziranih što se zadnjih dana pokazuje kao stabilan trend, pa je u bolnicama trenutno 504 covid pacijenata, od čega njih  129 na intenzivnim odjelima. Na rast procijepljenosti starijih dobnih skupina pokazuje činjenica da je u petak zabilježena samo jedna smrt od posljedica covida-19, pa je ukupno preminulih od početka epidemije sada 4286, a sve je veći i odaziv na cijepljenje, pa je do sada barem prvom dozom cjepiva cijepljeno skoro 480 tisuća ljudi, odnosno 22,7 posto ukupne populacije, prema zadnjim službenim podacima slovenske vlade.

vecernji.ba