U Sloveniji se broj zaraza smanjuje, popuštanja u turizmu i ugostiteljstvu

U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđene 632 zaraze koronavirusom, a broj hospitaliziranih se smanjuje, pa se vlada odlučila za nova manja popuštanja protuepidemijskih mjera u ugostiteljstvu i turizmu.

Od ponedjeljka će hoteli i drugi turistički objekti s više od 60 soba moći gostima nuditi smještaj u više od polovice smještajnih kapaciteta, a u manjima i dalje vrijedi pravilo da ne smiju iznajmiti više od polovice soba, objavila je slovenska vlada. Uvjet je da su gosti preboljeli covid-19 u posljednjih šest mjeseci, da su cijepljeni ili da imaju negativni test na koronavirus, prenosi Hina. Isti je uvjet imunosti određen i za korisnike ugostiteljskih lokala koji od ponedjeljka mogu biti posluženi u unutarnjim zatvorenim prostorima, a ne samo na terasama.

Kako prenose slovenski mediji, na što bržem otvaranju ugostiteljstva i turizma inzistira u vladi posebno ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek budući da su pritisci turističkog i ugostiteljskog sektora veliki i da je taj dio gospodarstva zbog dugotrajnog lockdowna doživio velike štete i bori se za opstanak. Slovenska vlada objavila je u subotu na Twitteru da su u zadnja 24 sata sa 4327 PCR testova potvrđene 632 zaraze, uz 14,6 posto negativnih nalaza, što je smanjenje broja novooboljelih u jednom danu po broju, ali i postotku koji je prethodni dan iznosio 15 posto pozitivnih.

Značajnije je da je znatnije opao i broj hospitaliziranih što se zadnjih dana pokazuje kao stabilan trend, pa je u bolnicama trenutno 504 covid pacijenata, od čega njih  129 na intenzivnim odjelima. Na rast procijepljenosti starijih dobnih skupina pokazuje činjenica da je u petak zabilježena samo jedna smrt od posljedica covida-19, pa je ukupno preminulih od početka epidemije sada 4286, a sve je veći i odaziv na cijepljenje, pa je do sada barem prvom dozom cjepiva cijepljeno skoro 480 tisuća ljudi, odnosno 22,7 posto ukupne populacije, prema zadnjim službenim podacima slovenske vlade.

vecernji.ba

Prethodni članakTijekom vikenda u BiH sunčano vrijeme uz visoke temperature
Sljedeći članakZelene potvrde izdavat će se od 1. lipnja