U sklopu Sajma gospodarstva u Mostaru održana konferencija o maloj privredi

U sklopu Sajma gospodarstva u Mostaru danas je održana konferencija na temu “Jačanje male privrede za bolje poslovno okruženje”, na kojoj je bilo riječi o važnosti udruživanja i umrežavanja malih i srednjih poduzeća u BiH.

Konferenciju je vodio i modelirao predsjednik Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar Tomislav Majić, zajedno s partnerskim organizacijama, a u njezinu radu sudjelovali su i predstavnici domaćih i međunarodnih institucija.

Tajnik Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta Jozo Bejić govorio je o lošim gospodarskim pokazateljima u BiH, istakavši da se u prva tri mjeseca jedino uspio ostvariti rast od 2 posto u industrijskoj proizvodnji zahvaljujući proizvodnji električne energije, zbog obilnih padalina, a sve su ostale grane u stagnaciji.

Primjerice, izvozni deficit iznosi preko 40 posto, preko pola milijuna nezaposlenih, inozemna ulaganja su u padu za 61 posto, a pad malih i srednjih poduzeća iznosi nekih 6 posto.

Bajić je istaknuo da treba donijeti strateške dokumente na razini BiH i uspostaviti mreže nevladinih organizacija iz gospodarstva, koja će probuditi gospodarske potencijale i pokrenuti mala i srednja poduzeća.

Pomoćnik ministra gospodarstva HNŽ-a Maid Ljubović istaknuo je da kroz Ekonomsko-socijalno vijeće Vlada HNŽ-a i resorno ministarstvo surađuje s obrtnicima i želi da ti prijedlozi budu još bolji i jači.

Projekt menadžer Rasim Tulumović u ime mreže SeeNet i Oxfam Italija govorio je o važnosti te mreže naglasivši kako je u BiH oko 160 000 malih poduzeća, od kojih je 150 000 onih s do 10 radnika, te da su oni u biti nositelji ekonomije.

Predstavnik COSPE Italija Gianni Gravina, kao dugogodišnji prijatelj BiH i Udruženja LiNK, govorio je o talijanskim iskustvima oko nevladinog sektora u gospodarstvu istakavši da njihova mreža podržava oko 300 projekata u inozemstvu i 100 u Italiji, stoji u priopćenju iz Udruženja LiNK.