U siječnju FBiH prodaje udijele u “Bosnalijeku”, FDS-u i “Sarajevo osiguranju”

Agencija za privatizaciju u FBiH (APF) trebala bi po nalogu Federalne vlade već u siječnju raspisati tender za prodaju manjinskog državnog kapitala u “Sarajevo-osiguranju”, “Bosnalijeku” i Tvornici duhana Sarajevo, potvrđeno je „Dnevnom avazu”.

Vlada FBiH prodajom kapitala u ova tri poduzeća planira prihodovati 65 milijuna KM, a za taj iznos povećan je i prijedlog proračuna, koji je prekjučer usvojen u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta. Ovo su prve privatizacijske aktivnosti ovog sastava Vlade FBiH, s premijerom Fadilom Novalićem na čelu.

Riječ je o prodaji 45 posto udjela u “Sarajevo-osiguranju”, 40 posto državnog kapitala u Tvornici duhana Sarajevo i 19,2 posto u “Bosnalijeku”. Prethodno, međutim, Vlada mora usvojiti plan privatizacije koji je sačinio APF, a to bi se trebalo dogoditi ubrzo nakon Nove godine.

Zamjenik direktora APF-a Drago Vrbić potvrdio je za “Avaz” da su ovaj plan, a samim time i prodaja tri poduzeća, sačinjeni prema Akcijskom planu Reformske agende.

Dosta stvari već je usuglašeno. To ide svojim tijekom. Trebat će, međutim, vremena za pripremu ovih poduzeća za prodaju. Postoji procedura, a strateški partneri traže i dubinsko snimanje. Prodaja manjinskog udjela Vlade u tim poduzećima ići će putem burze – rekao je Vrbić.

U planu Vlade, odnosno APF-a, jesu i druga poduzeća, a njihove privatizacije bit će kasnije pokrenute. Riječ je o “Aluminiju” i “Energoinvestu”, u kojima Vlada ima 44, odnosno 67 posto udjela.

Planiranih 65 milijuna KM od privatizacije, prema planu Vlade, bit će raspodijeljeno: tri milijuna KM na transfer kapitalnim javnim poduzećima, 50 milijuna KM drugim razinama vlasti i fondovima za neizmirene obveze za PIO/MIO, dok će 11,5 milijuna KM biti iskorišteno za početak trajnog rješavanja smještaja institucija u Sarajevu i Mostaru. Milijun KM bit će izdvojen za set antikorupcijskih zakona, a isto toliko i za FUP za povećanje aktivnosti u borbi protiv terorizma, navodi sarajevski list piše HMS.