U SBŽ i ZDŽ zapečaćeno 14 uplatnih mjesta kladionica

Mobilni tim inspektora Porezne uprave Federacije BiH je postupajući po prijavama građana izvršio kontrolu 49 poreznih obveznika na području Zeničko-dobojske i Srednjobosanske županije. 

Kontrolama su obuhvaćeni ugostiteljski objekti i uplatna mjesta priređivača igara na sreću klađenjem. 

Predmetom inspekcijskog nadzora mobilnog tima bila je kontrola rada bez odborenja nadležnog organa, poštivanje odredbi Zakona o doprinosima i Zakona o fiskalnim sustavima u Federaciji BiH, te angažiranje neprijavljenih radnika, navodi se u priopćenju Službe za odnose s javnošću Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine.

Zbog rada bez odborenja nadležnog organa, odnosno Federalnog ministarstva financija, zapečaćeno je 14 uplatnih mjesta kladionica, a na jednom uplatnom mjestu zapečaćena je oprema za priređivanje igara na sreću. 

Tijekom kontrole zatečeno je 11 neprijavljenih radnika, a u 12 slučajeva utvrđeno je neevidentiranje prometa putem fiskalnih uređaja. 

Izdano je 67 prekršajnih naloga s izrečenim novčanim kaznama u ukupnom iznosu od 119 tisuća KM. 

Osnov za izdavanje prekršajnih naloga je: rad bez odobrenja nadležnog organa, nepoštivanje Zakona o fiskalnim sistemima i Zakona o doprinosima, angažiranje neprijavljenih radnika i druge nepravilnosti, stoji u priopćenju.

Kontrole su izvršene na osnovu uočenih nepravilnosti u poslovanju poreznih obveznika i velikog broja prijava o nepoštivanju poreznih i neporeznih zakona koje su građani, ali i drugi organi dostavili Poreznoj upravi Federacije BiH. 

Mobilni tim inspektora Porezne uprave Federacije BiH će i u narednom periodu na području Federacije BiH nastaviti s kontrolama poreznih obveznika, kaže se u priopćenju.