U Savi u Odažku otkriven ratni brod iz II. svjetskog rata pun oružja

Na svega od jedan i pol metar dubine rijeka Sava u svojem niskom vodostaju, koji ne pamte ni najstariji Posavljaci, otkrila je kod Novog Grada (općina Odžak) potopljeni ratni brod iz 2. svjetskog rata. Zamišljam trenutke prije potapanja i to skriva li olupina puno detalja, koji obrasli algama, čekaju ispričati neispričanu priču o tim dramatičnim trenucima.

Uzbuđenje prizora pojačavaju i vidljivi projektili koji su razbacani po olupini. – Velika je to prijetnja, a mogla se dogoditi i velika tragedija, pojašnjava nam Mirko Jurišić iz Novoga Grada koji nas je odveo na mjesto susreta s poviješću. Priča nam da su tu dolazili neki koji su se pokušali okoristiti od starog željeza, dijelove su odvukli do Modriče, ali je policija brzo reagirala.

Prijeteći projektili

– Sada je Sava jako niskog vodostaja pa sam pri ribarenju zamijetio ovu olupinu na svega metar i pol dubine, priča nam Mirko dok pokazuje konture potopljenog broda. Potražili smo i stručno mišljenje o potonuloj olupini broda od Jure Brašnića, koordinatora za razminiranje Civilne zaštite općine Odžak. -Radi se o ratnom brodu iz Drugoga svjetskog rata koji su u to doba savezničke snage bombardirale i potopile. Nalazi se na lokaciji Novoga Grada 2.200 metara nizvodno od hotela Nova lađa pri trenutnom vodostaju od 1,5 m. U vodi se vrlo dobro mogu razaznati projektili raznih kalibara, naoružani projektili koji predstavljaju veliku opasnost, osobito sada kada su aktivnosti na čišćenju korita rijeke Save i osiguranju plovnoga puta prema Beogradu, pojašnjava Brašnić. O pronalasku potonulog ratnog broda obaviještene su sve mjerodavne institucije. Na potezu je federalni tim CZ-a za podvodno angažiranje kako bi se odstranili eventualno opasni projektili koje još uvijek skriva voda. BH MAC centar angažiran je oko utvrđivanja točnih pozicija. – Očekivati je kako će se posao brzo odraditi jer će s porastom vodostaja rijeke vjerojatno ukupan posao oko eventualnog izvlačenja olupine na plići dio biti nemoguć, jer se još uvijek ne zna veličina potopljeno ratnog broda – smatra Brašnić.

Stari čamac

Otkriveni potopljeni brod nije jedini pronalazak koji otkriva rijeka Sava. U blizini je i drveni čamac za koji se pretpostavlja da je vrlo sličan onome pronađenom kod Orašja i za koji se vjeruje da je star 400-500 godina. Izrezbaren je iz jednog komada dužine 17 m.

-Obavijestit ćemo mjerodavne i o ovome pronalasku kako bi se i ovaj čamac izvukao iz vode, tj. kada ronioci budu angažirani oko broda, kaže nam Brašnić. Ukoliko se očisti i restaurira, olupina ratnog broda mogla bi biti i zanimljiva turistička priča, jer neispričane priče povijesti uvijek su intrigantne i zanimljive turistima.

Nada Koturić / VLM