U Sarajevu završila CEO konferencija za mlade

Cilj ove dvodnevne konferencije, koja je organizirana i protekle dvije godine, je da na jednom mjestu okupi uspješne preduzetnike i studente bosanskohercegovačih univerziteta i srednjoškolce.

Konferencija je usredotočena na predstavljanje poslovnih ideja uspješnih mladih preduzetnika koji će primjerom svoje ustrajnosti i kreativnosti inspirirati studente. Organizatori navode da žele motivirati studente na proakivnost i poduzetnost te podstaći ih da realizuju svoje poslovne ideje.

Konferenciju je otvorio dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Željko Šain koji je učesnicima kazao da su došli na mjesto gdje mogu stjecati nova znanja, prijateljstva te uvidjeti šta znaju, a šta je potrebno da nauče.

Znanje je jedini pravac budućnosti, bez znanja ne možemo napraviti ništa, a ono se stiče ne samo u knjigama nego u praksi i svakim novim iskustvom. Sastajanja su ključ jer ne postoji niti jedan čovjek na svijetu koji može sam egzistirati – rekao je Šain. On smatra da samo druženjem i okupljanjem te zajedničkim radom ljudi mogu razvijati sredinu u kojoj žive.

CEO konferencije, kao uvod u događaj u Sarajevu, organizirane su ove godine u Zenici, Tuzli i Mostaru, a okupile su više od 1.000 učesnika. Organizatori poručuju da je sarajevsku konferenciju posjetilo više od 600 učesnika, prvi dan u Domu mladih, a drugi u prostorijama Ekonomskog fakulteta.

Zanimljivo je da je jedan od predavača na sarajevskoj konferenciji bio i poznati viteški poduzetnik Pero Gudelj, vlasnik poduzeća FIS.

Rečeno je da će svi učesnici usvojiti nova znanja i vještine o tome kako izgraditi svoju karijeru, realizirati dobru poslovnu ideju iz oblasti preduzetništva, te razmijeniti znanja s ostalim učesnicima. Bitan segment konferencije je i takozvani network-ing, s obzirom na to da povezuje studente i mlade ljude s vrhunskim stručnjacima i poduzetnicima iz regiona. Također, nakon Konferencije svaki od učesnika će dobiti certifikat, potvrdu o učešću.