U Sarajevu predstavljen Zbornik ‘Treperava svjetlost -120 Napretkovih pjesnika’

Zbornik pod nazivom “Treperava svjetlost -120 Napretkovih pjesnika”, priređivača Ante Zirduma, predstavljen je večeras u Sarajevu u sklopu programa tradicionalne manifestacije „Napretkovi božićni dani“.

Zbornik, objavljen u povodu obilježavanja 120 godina utemeljenja Hrvatskog kulturnog društva (HKD) Napredak, predstavlja prigodnu panoramu poezije koja na originalan i najneposredniji način svjedoči o duhovnoj dimenziji Napretkovog djelovanja na književnom polju.

O ovom nesvakidašnjem štivu, koje nudi uvid u bogati umjetnički opus, govorili su – prof. dr. Snježana Šušnjara, urednik izdanja Franjo Bratić i priređivač Anto Zirdum, čije su pjesme, također, uvrštene u sklopu spomenutog zbornika.

Kako su kazali, Zbornik “Treperava svjetlost-120 Napretkovih pjesnika” slijedi kronološki prikaz od razdoblja romantizma, pa preko moderne i posmoderne do suvremenog pjesništva.

Pomovirani Zbornik, kako i sam naslov sugerira, sadrži izabrane pjesme 120 pjesnika, objavljene u glasilima HKD Napredak, primarno u godišnjacima, ali i drugim publikacijama, odnosno u knjigama poezije u nakladi HKD Napredak.

Uglavnom se radi o književnicima koji su Napretkovi članovi, stipendisti i simpatizeri u proteklih 120 godina od utemeljenja ili piscima koji su sudjelovali u nekoj od aktivnosti vezanih za književni život i različite Napretkove projekte, što je na neki način bio i kriterij za uvrštavanje u Zbornik.

Kako su protagonisti promocije istaknuli, u kvalitativnom smislu na izbor autora utjecale su i književne manifestacije koje okupljaju eminentne pjesnike današnjice iz okruženja kakvi su Šopovi dani na Plivi, koji svake godine imaju posebne goste.

U Zborniku su predstavljeni poznati i manje poznati autori – velikani pisane riječi kao što su – Silvije Strahimir Kranjčević, Ivo Andrić, Tin Ujević, Vladimir Nazor, Nikola Šop, Ilija Ladin, Vitomir Lukić, Zvonimir Balog, Enver Čolaković, Marko Vešović, Ivan Kordić, Admiral Mahić, Mile Pešorda, Gradimir Gojer, Željko Ivanković, Šimo Ešić, Mile Stojić, Ružica Soldo, Maja Tomas, Miljenko Jergović, Suzana Lovrić, Vesna Vujić, Maja Stanojević i brojni drugi.

Ovo svojevrsno druženje s pjesnicima počelo je čitanjem stihova Napretkovog stipendiste i nobelovca Ive Andrića.

Zbornik “Treperava svjetlost-120 Napretkovih pjesnika”, tiskan je u nakladi HKD Napredak – Podružnica Vitez.

Manifestacija „Napretkovi božićni dani“ počela je  26. studenog tradicionalnim 34. Memorijalom – pohodom planinara na Bjelašnicu, a kako je planirano, bit će nastavljena Gala 120 – Napretkovim svečanim božićnim koncertom 15. prosinca u Narodnom pozorištu u Sarajevu (NPS).

Napretkovi božićni dani poznati su i po svojim sportskim događajima. Tako će Teniski centri Koševo i Vogošća biti domaćin 10. Napretkovog međunarodnog božićnog teniskog turnira koji je na programu 17. prosinca. Slijedi Napretkov božićni turnir u nogometu, koji će biti održan u Doglodima, općina Ilidža, 17. i 18. prosinca.

Tradicionalni 31. Napretkov međunarodni božićni turnir u šahu bit će održan 18. prosinca u NCM „Ivan Pavao II“, nakon čega slijedi 30. Likovno Annale 2022, izložba koja će biti otvorena i dostupna ljubiteljima likovne umjetnosti 19. prosinca u Maloj galeriji Franjevačkog samostana, crkve Sv. Ante u Sarajevu.